Ziua Națională a României serbată în Protopopiatul Moinești

Miercuri, Întâi Decembrie, în Protopopiatul Moineşti s-au desfășurat manifestări dedicate Zilei Naționale a României, evenimente ce marchează împlinirea a 103 de ani de la momentul creării României Mari.

Conform îndemnului transmis de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de Ziua Națională a României, după oficierea Sfintei Liturghii, în cadrul cărora s-au rostit ectenii și rugăciuni pentru sufletele făuritorilor Marii Uniri, în bisericile de pe cuprinsul Protopopiatului Moinești s-a săvârșit slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, prin a căror jertfă animată de credința în Dumnezeu și de dragostea față de patrie, au înfăptuit unitatea naţională în anul 1918.

Oficialități centrale, județene și locale, credincioși de toate vârstele și îmbrăcați în port național și-au adus prinosul de recunoștință și mulțumire făuritorilor Marii Uniri, cât și eroilor patriei prin alocuțiuni, mesaje și cântece patriotice.

Mesajul unitar al zilei a fost chemarea la unitate, conştiinţă românească şi responsabilitate creştină.

Manifestările au continuat cu festivitatea de depunere de coroane şi jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor neamului și s-au încheiat cu Hora Unirii, o horă în care și-au dat mână cu mână toți cei cu inima română, întărind astfel sentimentul unității naționale.

Pr. Cristian-Ioan Balaban