Ziua Națională a României, serbată la Catedrala arhiepiscopală din Roman

Joi, Întâi Decembrie, de Ziua Națională a României, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba de Te Deum închinată făuritorilor României Mari, în Catedrala arhiepiscopală "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Roman.

Evenimentul dedicat actului istoric de la Întâi Decembrie 1918 a debutat la Roman cu săvârșirea Sfintei Liturghii în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni de pomenire a ctitorilor unității naționale românești. După Sfânta Liturghie, soborul slujitorilor catedralei, sub protia Înalt Preasfințitul Ioachim a săvârșit o slujba de Te Deum în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român de la nașterea României ca stat unitar între țările independente ale lumii. La acest eveniment, Înalt Preasfințitul Ioachim a adresat celor prezenți mesajul: "Să nu uităm că suntem români!", cu prilejul zilei naționale. În mesajul său, Ierarhul a îndemnat pe cei prezenți să fie recunoscători față de efortul pe care înaintașii l-au depus pentru realizarea Marii Uniri și să conserve patrimoniul spiritual lăsat moștenire de aceștia, chiar și în contextul social politic național sau mondial actual: „În contextul noilor mutații ideologice, al globalismului, al migrației forței de muncă sau al amestecului intercultural mondial, al conflictelor armate sau politice, naționale sau internaționale, să nu uităm că suntem români, urmași ai unor oameni de înaltă ținută morală, politică și intelectuală care au ctitorit și ne-au lăsat moștenire o Românie unită și demnă, iar datoria noastră este de a purta cu cinste oriunde în lume numele de român”.
La final, corul "Diaconia" al catedralei arhiepiscopale a interpretat câteva piese corale patriotice specifice acestui moment festiv.