Ziua Națională a Lecturii a fost sărbătorită la Centrul pentru copii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Protoieria Bacău

17 Februarie 2022

Ziua de 15 februarie a fost promulgată ca fiind Ziua Națională a Lecturii drept pentru care copiii beneficiari ai Centrului de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfântul Ioan Botezătorul” au avut parte de o activitate menită să reliefeze importanța culturii, dar și a mijloacelor prin care aceasta este dobândită. La eveniment, cei mici au fost însoțiți de către cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale „Domnița Maria”, fiind și instituția care a pus la dispoziție locația centrului și de către părintele Răzvan-Dimitrie Radu, asistent social al Protoieriei Bacău. 

Momentul aniversar a început în biblioteca școlii, acolo unde directorul adjunct al instituției și profesorul de Limba și Literatura Română, domnul Andrei Ciprian, le-a vorbit tinerilor despre cultura poporului român, despre vasta operă culturală zugrăvită în operele și lecturile marilor scriitori ai țării, dar și despre faptul că formarea unui caracter depinde de modelele pe care le urmăm și pe care le stabilim ca repere în viața noastră.

În continuarea domnului director, părintele Răzvan le-a vorbit copiilor despre lectura rugăciunii și despre cultura dobândită prin aceasta despre Dumnezeu și Biserica Sa. Cuvântul părintelui a făcut referire și la Anul omagial al rugăciunii în viața creștinului și a Bisericii, drept pentru care le-a vorbit copiilor despre rugăciunea ca mijloc de comunicare și convorbire cu Dumnezeu. Totodată, părintele a explicat celor mici că lecturarea textelor biblice îmbogățește mintea și sufletul de cunoașterea lui Dumnezeu, cunoaștere ce pleacă de la voința omului și se concretizează prin rugăciunea neîncetată. Ca semn al prețuirii pe care Biserica o arată față de cei mai mici dintre credincioșii ei, părintele a împărțit copiilor cărți de rugăciune și iconițe. 

La finalul activității, copiii au mers în locația Centrului „Sfântul Ioan Botezătorul” și au servit masa, urmând ca apoi, alături de profesorul voluntar, să petreacă patru ore în care își fac temele și se pregătesc pentru orele din zilele următoare.

Centrul de consiliere și sprijin pentru copii și părinți „Sfântul Ioan Botezătorul” este rodul unei frumoase colaborări dintre Școala Gimnazială „Domnița Maria”, care oferă locația și cadrele didactice voluntare necesare activităților, Protoieria Bacău, care oferă materiale didactice necesare și ocrotește latura duhovnicească a acestei acțiuni prin zidirea sufletească a tinerilor beneficiari, și Asociația Ovidenia, care oferă hrana celor mici.

În zilele de marți și joi ale fiecărei săptămâni cei 20 de copii care se bucură de acest centru petrec câte patru ore în compania profesorilor care îi ajută la teme și îi pregătesc pentru eventualele concursuri educaționale. De asemenea, scopul acestui centru este și unul duhovnicesc prin care se dorește sădirea unor valori solide ale moralei creștine în inimile copiilor pentru a putea fi viitori membri corecți și demni ai societății civile.        

Activitatea centrului datează încă din luna martie a anului trecut și se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.