Ziua mondială de luptă împotriva cancerului omagiată în Protoieria Bacău

06 Februarie 2024

Luni, 5 februarie 2024, la inițiativa Sectorului Social-Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Romanului, coordonat de către părintele consilier Ilarion Mâță, Protoieria Bacău, în parteneriat cu Spitalul Județean Bacău a omagiat Ziua mondială de luptă împotriva cancerului prin rugăciune și activități culturale la secțiile de Îngrijiri paliative și Oncologie ale instituției medicale. Acest lucru a fost posibil prin implicarea părintelui Dan Rusu, preot în cadrul Capelei „Sfântul Spiridon” din cadrul spitalului băcăuan.

Ziua a debutat începând cu ora 09.30 când un sobor de șapte preoți aflat sub protia părintelui consilier Ilarion Mâță, a săvârșit slujba Agheasmei și a Tainei Sfântului Maslu în secția de îngrijiri paliative a spitalului în cadrul cărora preoții au rostit rugăciuni de binecuvântare și însănătoșire pentru personalul medical și bolnavi, alcătuite de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. În cadrul acestui moment au fost alături de cler și doamna director medical Aurelia Țaga, doamna doctor Lupu, șefa secției, alți medici și personal medical aferent. 

La finalul momentului religios, părintele consilier Ilarion Mâță a transmis binecuvântarea ierarhului și a încurajat atât personalul medical în munca și dăruirea lor, cât și pe cei bolnavi în asumarea cu credință a neputințelor trupești, având nădejdea că la finalul suferinței se află un Dumnezeu iubitor. De asemenea, părintele a împărtășit din experiența sa, el însuși coordonând o instituție socio-medicală în cadrul Asociației „Sfântul Ștefan cel Mare – Hârja”. După aceasta, prin grija părintelui Dan Rusu au fost dăruite câteva lucruri constând în icoane cu Sfântul Nectarie Taumaturgul, carte de rugăciuni, pamperși pentru adulți și șervețele umede, precum și flori pentru întreg personalul medical. 

Partea a doua a zilei a debutat începând cu ora 13.30 prin săvârșirea slujbei Agheasmei și rostirea rugăciunilor de tămăduire și binecuvântare de către un sobor de șase preoți aflat sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, pe secția de oncologie a Spitalului Județean Bacău. Tot acum a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru medicul Marin, plecat la ceruri cu trei ani în urmă. 

După aceasta, părintele Soțu Teodor de la parohia Itești a susținut o cateheză intitulată „Sfântul Nectarie – tămăduitorul celor bolnavi”. Părintele catehet a prezentat aspecte din viața sfântului alături de remedii duhovnicești prin care cei în suferință pot cere ajutorul sfinților pentru ridicarea din neputințe. 

Această acțiune face parte din calendarul de activități al sectorului social-filantropic și de misiune al centrului eparhial în contextul Anului Omagial al pastorației persoanelor bolnave. Protoieria Bacău a luat act de acesta și sub coordonarea părintelui consilier a organizat și va organiza pe întreg parcursul anului activități care să vină în sprijinul celor aflați în neputințe. 

                                                                                        ***

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată şi în România. La 10 iunie 2015, plenul Senatului a adoptat două propuneri legislative, prin care 1 octombrie a fost declarată Ziua de luptă împotriva cancerului de sân, iar 4 februarie – Ziua luptei împotriva cancerului. Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz, a adoptat proiectul legislativ privind declararea zilei de 4 februarie – Ziua luptei împotriva cancerului, la 13 octombrie 2015. În expunerea de motive a actului normativ se arată că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu