Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, marcată la Spitalul Municipal Sf. Dr. Luca al Crimeii din Onești

În perioada 2-4 februarie 2024, Spitalul Municipal „Sf. Dr. Luca al Crimeii” din Onești a fost gazda mai multor activități duhovnicești la Secția de Oncologie și Paliație, locuri ale suferinței, unde preoții Protoieriei Onești, personalul medical și mai ales pacienții, au fost în rugăciune pentru alinarea celor în suferință.

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului a fost marcată începând de vineri, 2 februarie, după celebrarea Praznicului Întâmpinării Domnului, mai mulți preoți ai Protoieriei Onești au săvârșit Taina Sf. Maslu la cele două secții, Oncologie și Paliație, alături de managerul instituției și personalul medical și de îngrijire al spitalului. Toate saloanele celor două secții și bolnavii imobilizați la pat au fost binecuvântate cu agheasmă într-un gest de susținere spirituală. La finalul zilei, pr. Ilarion Mâță, consilier eparhial la Sectorul Social – Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a rostit o rugăciune de vindecare a bolnavilor, alcătuită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, și a vorbit despre Proiectul eparhial socio-medical „Bolnav am fost și M-ați cercetat”, desfășurat în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a subliniat importanța cooperării dintre Biserică și Spital pentru vindecarea trupească și sufletească a pacienților. Totodată, părintele Ilarion Mâță a felicitat personalul medical dedicat acestei nobile misiuni de a sprijini profesional, spiritual și emoțional toți pacienții acestei instituții.

Sâmbătă și duminică, 3-4 februarie 2024, preoții de caritate ai Spitalului din Onești, pr. Petrică Cuibar și pr. Samuel Pricaz, au spovedit și au împărtășit pacienții spitalului, propovăduind și susținând cateheze tematice specifice Anului omagial, atât în biserica spitalului, cât și în cadrul secțiilor de Oncologie și Paliație. De asemenea, preoții spitalului au oferit din partea Înaltpreasfințitului Ioachim iconițe bolnavilor și personalului angajat.

(Pr. Petrică Cuibar, preot de caritate la Spitalul Municipal „Sf. Dr. Luca al Crimeii” din Onești)