Ziua Internațională a Iei serbată în Parohia Ghidion

24 Iunie 2016

 Astăzi, 24 iunie 2016, copiii din satul Ghidion, însoțiți de educatorii lor, au participat la Sfânta Liturghie, au ascultat un cuvânt de învățătură, după care, înveșmântați în costume populare, au susținut un program artistic cu cântece și jocuri populare românești, au servit bucate tradiționale și au împletit coronițe din sânziene.

 

În contextul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, copiii de la Școala Primară Nr. 2 din localitatea Ghidion au sărbătorit și anul acesta Ziua Universală a IEI. Ediția din anul 2016 aduce un plus de culoare prin decernarea premiilor "Vichentie Mălău", premii adresate celor mai silitori elevi. Am decis, încă din anul 2015, să cinstim această zi, gândindu-ne la România, la rădăcinile și tradițiile noastre, la patrimoniul nostru, dar și pentru conștientizarea copiilor și a adulților, despre importanța IEI pentru păstrarea identității de neam și țară. Ziua Iei este o regăsire a matricei nostre culturale, a identificării fiecăruia dintre noi cu strămoșii noștri, cu credința lor, cu datinile și obiceiurile care ne atestă ca viețuitori și, din toate timpurile, locuitori ai acestor plaiuri.
 Astfel, în ziua de 24 iunie 2016, copiii din satul Ghidion, însoțiți de educatorii lor, au participat la Sfânta Liturghie, au ascultat un cuvânt de învățătură, după care, înveșmântați în costume populare, au susținut un program artistic cu cântece și jocuri populare românești, au servit bucate tradiționale, au împletit coronițe din sânziene. Ca un corolar al acestor lucruri, cei mai silitori elevi au fost recompensați cu Premiul "Vichentie Mălău", constând în diplome, cărți și bani.
 Toate aceste minunate activități s-au desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu sprijinul Protopopiatului Roman, al Primăriei Stănița, al Școlii Primare Nr. 2 Ghidion, al Asociației Because We Care, al Librăriei "Vasile Alecsandri" Roman, al restaurantului Sayfood Roman și al Parohiei Ghidion.
 Sperăm ca prin astfel de manifestări să trezim în sufletele copiilor, dar și al adulților din comunitatea noastră, dragostea față de credința, tradițiile și portul popular românesc, asigurându-ne în același timp că acești copii vor deveni mesageri ai sufletului românesc peste veacuri.

(Pr. Vasile Stan)