Zilele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” este binecuvântată din 2015 cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie. Sub oblăduirea sfântului, vom organiza „Zilele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina”. Evenimentul începe cu data de 8 noiembrie și se încheie cu data de 10 noiembrie.

Praznicul Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina unește credincioșii Complexului de servicii socio – medicale luni, 8 noiembrie, începând cu ora 20.00, prin Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Nectarie, urmată de Litie, Sfântul Maslu, Acatistul Sfântului și de slujba Sfintei Liturghii. Activitatea liturgică va continua și marți, 9 noiembrie, cu citirea psaltirii în intervalul orar 3.00 – 7.00.

„Marți, îl vom aduce pe Sfântul Nectarie în mijlocul nostru și la activitățile socio – educaționale, prin atelierele de lucru desfășurate la Centrul de zi pentru copii din cadrul proiectului „De la marginalizare și integrare socio – educațională și medicală a grupurilor vulnerabile din teritoriul GAL Valea Trotușului” ce se derulează în prezent la Hârja, dar și la rezidenții Complexului socio – medical. Activitățile acestei zile vor face cunoscută viața și minunile Sfântului Nectarie atât copiilor, cât și vârstnicilor prin proiecția unui film documentar despre Sfântul Nectarie. După vizionare, vom testa cunoștințele printr-un concurs de întrebări pe baza filmului documentar pentru ambele categorii de beneficiari, concurs ce va aduce și premii pe măsură celor mai ageri dintre ei”, a precizat părintele Ilarion Mâță.

Tot în ziua de marți, în cadrul Complexului de servicii socio – medicale, rezidenții vor lua parte și la atelierul „Spune-mi o poveste”, unde vor povesti evenimente din viețile lor în care i-au simțit prezența și ajutorul Sfântului Nectarie și nu numai. Aceste povești vor fi înregistrate și vor fi prezentate copiilor de la Centrul de zi pentru copii miercuri, 10 noiembrie.

Evenimentul ia final miercuri, 10 noiembrie, zi în care se vor desfășura atelierele de pictură, unde copiii și vârstnicii îi vor picta chipul Sfântului Nectarie, organizând apoi o expoziție cu lucrările efectuate.

Tot în aceeași zi, vor avea loc și activitățile medicale din cadrul proiectului de Telemedicină, unde se vor desfășura investiții medicale (cardiologie, boli interne și oftalmologice) pentru persoanele diagnosticate cu boli paliative din cadrul Centrului medico – social de la Hârja. (Oana Ariton - asistent social)