Zilele Sfântului „Dionisie Exiguul” - ocrotitorul Centrului de zi pentru copii de la Hârja

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a organizat în perioada 31 august – 01 septembrie 2023 mai multe evenimente religioase, culturale și educaționale, prilejuite de cinstirea „Sf. Dionisie Exiguul”, ocrotitorul Centrului de zi pentru copii.

Ziua de joi, 31 august a fost marcată prin organizarea unei excursii în județul Bacău unde 60 de beneficiari ai Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” și ai Centrului de recuperare neuro-motorie  „Sf. Parascheva” din Hârja au vizitat mănăstirile și bisericile din împrejurimi, urmate de observatorul astronomic „Victor Anestin”.

Prima oprire a fost la Biserica Voievodală Borzești și Complexul Muzeal Borzești unde copiii au putut observa diferite obiecte de cult și bisericești datate din timpul domnitorului.

Al doilea popas a fost la Mănăstirea Bogdana, maicile primindu-ne și povestindu-ne istoria mănăstirii.  

Excursia a continuat cu vizitarea Observatorului Astronomic „Victor Anestin” unde copiilor le-au fost explicate detalii despre sistemul solar, astrologie, astronomie și modul de formare a eclipselor, aceștia fiind fascinați de toate informațiile primite. Partea care i-a atras cel mai mult pe copii a fost planetariul deoarece aici au putut observa cerul, sistemul planetar, formarea aurorelor boreale și constelațiile.

Ultima oprire a fost la Mănăstirea Valea Budului – Acoperământul Maicii Domnului, copiii închinându-se moaștelor Sfântei Maria Magdalena, Sfântului Teodosie de la Brazi și Sfântului Mucenic Pantelimon.

Vineri, 01 septembrie a fost săvârșită slujba de mulțumire și de marcare a începutului noului an bisericesc continuată de prezentarea vieții Sfântului Dionisie Exiguul unde copiii au putut descoperi detalii despre viața și faptele lui. Pentru a marca cum se cuvine ziua sfântului, copiii au participat la un concurs de creație literară și artistică ce a constat în compunerea unei rugăciuni închinate sfântului, în urma căruia au fost premiate cele mai bune 10 lucrări printr-o Bursă Școlară „Sf. Voievod Ștefan cel Mare", bursă ce va fi acordată pentru 10 beneficiari ai Centrului de Zi „Sf. Dionisie Exiguul”, aflați într-o situație de dificultate, pe tot parcursul anului școlar 2023-2024

Evenimentul s-a încheiat cu o surpriză dulce, copiii primind un tort ce l-au servit alături de bătrânii Centrului Rezidențial și de angajații Asociației.

(Alina Postavariu – asistent social)