Zilele Betleemului Ștefanian

03 Iulie 2018

Umbra Sfântului Domnitor Ştefan cel Mare a luminat şi anul acesta Zilele Betleemului Ştefanian, desfăşurate la Borzeşti în zilele de 1 şi 2 iulie.

Duminică, vecernia praznicului a trezit în inimile credincioşilor amintirea vie a sfântului, slujba fiind urmată de un moment artistic susținut de Corul Psaltic “Filomelos” dirijat de prof. Paula Cautiș şi Grupul de copii “Mugurașii” din Poiana, comuna Livezi, prin care s-a subliniat sfera tangențială a Moldovei voievodale cu semnificația Anului Centenar.
Pericopa evanghelică s-a regăsit şi ea în mesajul evenimentului prin recitarea poemului “Gadara, Logosul şi Diabolos”, compus de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, cu a cărui binecuvântare toate s-au conturat frumos pe parcursul celor două zile de sărbătoare a Borzeştiului. Totodată, dl. prof. dr. Bogdan Romandaş a invitat credincioşii la un exercițiu de meditație, invocând parcursul istoric al Borzeştiului din Evul Mediu până în prezent.
Luni, Sfânta Liturghie săvârșită asemenea Vecerniei, sub protia Preacuviosului Părinte Pimen Costea, Vicar Eparhial, înconjurat de preoți din împrejurimi și numeroși credincioși, a încununat Zilele Betleemului Ştefanian, simțindu-se faptul că an de an, în contextul contemporan, dragostea românilor şi a oneştenilor față de Sfântul Ştefan cel Mare înmugureşte.

(Cristiana Chircu, președinte ATOR Onești)