A XI-a ediție a Congresului Național „Hristos Împărtăşit Copiilor”

21 Septembrie 2018

Cel de-al 11-lea Congres Național al programului educațional „Hristos împărtășit copiilor s-a desfășurat în perioada 17-19 septembrie 2018 la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” – Caraiman, din stațiunea prahoveană Bușteni. La acesta au fost prezenți inspectorii pentru catehizare parohială din fiecare eparhie a Patriarhiei Române, inspectorii de religie din fiecare județ al țării, organizatorii evenimentului, dar și Inspectorul Şcolar General pentru disciplina Religie din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost reprezentată de preotul Daniel-Ionel Marari, inspector pentru catehizare și tineret din cadrul sectorului Cultural al Administrației Eparhiale. Alături de el a fost prezent  și părintele Adrian Alexandrescu, inspector la disciplina Religie din partea Inspectoratului Școlar Județean Bacău.

În cele două zile s-a avut în vedere analizarea rezultatelor Programului Hristos Împărtăşit Copiilor şi totodată stabilirea unor priorităţi şi a anumitor strategii pentru a răspunde cerinţelor şi problemelor contemporane. Tot acum s-a avut în vedere şi dezvoltarea unei strategii pe termen lung privind colaborarea dintre Biserică – Şcoală – Familie şi totodată creionarea programului concursului care se va desfăşura în anul 2019. Proiectul „Hristos Împărtăşit copiilor” se desfăşoară în parteneriat cu Organizaţia „World Vision România”.

Pr. Mihai Pavel, director regional World Vision, a spus că dorința organizației pe care o reprezintă este aceea de a-i coagula pe diferiții actori implicați în astfel de inițiative, de a identifica nevoile de echipare în cadrul proiectului și de a focaliza eforturile pe acoperirea acelor nevoi.

Potrivit Părintelui inspector Constantin Năclad, consilier patriarhal, se caută noi modalități de colaborare pentru educația religioasă, în special la nivel de programe europene, dar și naționale.

De asemenea, Părintele Constantin Năclad a subliniat că este nevoie de o colaborare mai strânsă între preoții implicați în Proiectul Alege școala! și parohii.

Participant la eveniment, Consilierul în cadrul Ministerului Educației, Romeo Moșoiu, a declarat că în cadrul lucrărilor s-a discutat despre rolul profesorului de Religie, dar și despre rolul catehetului în relația cu copiii, școala și Biserica.

La rândul său, Vasile Timiș, inspectorul școlar general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, a explicat că în ziua de astăzi o discuție aprofundată despre identitatea națională include valorile religioase și patrimoniale pe care le asumă un popor.

“Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim - Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, am participat la ediția a XI-a a Congresului Național „Hristos Împărtăşit Copiilor”, unde am prezentat raportul Biroului eparhial de catehizare pentru perioada septembrie 2017 - septembrie 2018, acesta fiind foarte apreciat de către conducerea Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române și de către părinții inspectori pentru catehizare din eparhii. În toate proiectele catehetice implementate în Eparhia noastră au fost implicați câteva mii de tineri și copii. Mai exact, este vorba despre Concursul național anual de Creație; Programul eparhial „Ca toți să fie una în Hristos Domnul" din cadrul proiectului cultural-catehetic Eparhial „Cateheze în Parohii" (ediția a IV-a); Proiectul Eparhial cultural-catehetic tip „Școala de Vară"; Proiectul Catehetic „Toacă și Ie Moldovenească" -Onești (edția a III -a), Tânărul Oneștean, Tânărul Băcăuan, precum și diverse conferințe, tabere și pelerinaje pentru tineri”, a declarat părintele inspector eparhial Daniel-Ionel Marari.

Congresul s-a încheiat prin prezentarea evoluției și impactului programelor și proiectelor implementate de Biroul de Catehizare al Patriarhiei Române, precum și a planului strategic pentru anul viitor.