Vizită de lucru la Spitalul Precista din Roman

Vineri, 17 mai, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a primit vizita de lucru a premierului României, Marcel Ciolacu, aflat la Roman pentru monitorizarea lucrărilor ce se desfășoară la Așezământul Spitalicesc „Precista”.  

Întâlnirea dintre Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și premierul României Marcel Ciolacu a vizat situația lucrărilor de reabilitare și extindere a Așezământului Spitalicesc „Precista” din Roman, care au început în luna ianuarie a anului trecut și care urmează a fi finalizate în cursul anului 2026. 

În cadrul vizitei, IPS Ioachim a menționat necesitatea unui astfel de așezământ spitalicesc în orașul Roman, care va veni nu doar în întâmpinarea persoanelor vârstnice sau a celor cu venituri mici, cât a celor aflați în nevoia îngrijirilor paliative și a recuperărilor neuromotorii. Cu această ocazie, a avut loc și o discuție cu constructorul precum și o prezentare al planului tehnic al lucrărilor de către coordonatorul proiectului, părintele vicar eparhial, arhimandrit Pimen Costea.

Întâlnirea a continuat cu o vizită a primului ministru în cadrul Centrului Eparhial din Roman. 

Din punct de vedere istoric, Spitalul public (bolnița) Precista din Roman a fost înființat de către domnitorul Constantin Racoviță, cu binecuvântarea Episcopului Ioanichie Hasan al Romanului, în anul 1753, fiind al doilea spital public din Moldova, după cel din Suceava, construit de către Mitropolitul Anastasie Crimca în anul 1619. Clădirea datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și este monument istoric. Confiscată de către regimul comunist în anul 1948, a fost redată Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în anul 2003. În anul 2023 au început lucrările de reabilitare și extindere al Așezământului Spitalicesc Precista, care sunt executate prin Compania Națională de Investiții (CNI), în calitate de investitor, și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în calitate de beneficiar și care se vor finaliza în 2026.