Veșmântul Sfântului Dimitrie Basarabov, în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Lunca Asăului

Credincioșii care vin la Catedrala patriarhală din București pentru a se închina la moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou au putut observa că veșmântul Ocrotitorului Bucureștilor nu este întotdeauna același. În răstimpuri, veșmântul Sfântului este schimbat de către părinții slujitori ai Catedralei, iar anul acesta, unul din aceste odoare a poposit în Protoieria Moinești, Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, din satul Lunca Asău, prin grija și strădania părintelui paroh Nicolae Alboaie.

Primirea veșmântului a fost făcută la ceas de Vecernie, sub protia părintelui protoiereu Costel Mareș, înconjurat de un sobor de preoți și de credincioși ai parohiei, dar și din împrejurimi.

După slujba Acatistului, copiii școlilor din comunele Agăș, Palanca și Asău, coordonați de doamna preoteasă Mădălina Alboaie și cadrele didactice ale acestor școli, au adus prinos de cântare duhovnicească Sfântului Dimitrie și Bisericii noastre strămoșești.

Părintele protoiereu a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel pentru binecuvântare și darul de mare preț care va rămâne spre închinare în Protoieria Moinești și a rostit un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți:

Vă îndemn cu toată dragostea, iubiți credincioși și dragi copii, să vă împrieteniți cât mai mult cu acești Sfinți și să-i luați drept exemple și modele. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, un om educat, bogat și puternic, care a renunțat la toate pentru Hristos, iar Sfântul Dimitrie Basarabov, deși sărac și fără o educație aleasă, un om care s-a sfințit datorită smereniei și inimii sensibile. În aceste vremuri tulburi avem mare nevoie de ajutorul sfinților și harului dumnezeiesc cu care Dumnezeu vrea să ne îmbrățișeze prin sfinții Săi.

În încheiere, părintele paroh a mulțumit părintelui protoiereu, preoților slujitori, profesorilor, elevilor, credincioșilor și tuturor celor care au contribuit la înzestrarea bisericii din satul Lunca Asău cu acest odor de mare preț.

(Pr. drd. Simion Anăstăsoaie)