,,Vacanță în tinda bisericii” în parohiile Podu Turcului II și Marvila din Protoieria Sascut

27 August 2019

Având arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim şi sub coordonarea preoților Moisă Albu Dorin, Parohia Podu Turcului II, și Simion Albu, Parohia Marvila din Protoieria Sascut, au avut loc activităţile din cadrul proiectelor: " Școala din vatra satului" intitulat “Vacanţă în tinda Bisericii”  și " Cateheze în parohii" ediția a V-a, parte a proiectului catehetic "Satul între tradiționalism și urbanizare", susținute în perioada 19-25 August 2019.

 Desfăşurând cu o lună în urmă activităţile din cadrul proiectului „Şcoala din vatra satului”, în Parohia Podu Turcului II, copiii care au participat la acest priect, şi-au dorit foarte mult să repete acele activităţi minunate şi să retrăiască experienţa acelor zile, astfel că, la rugăminţile lor, preotul Dorin Albu Moise a organizat încă odată proiectul „Vacanţă în tinda bisericii”,  activităţi la care au participat 40 de copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 15 ani, şi 8 voluntari.

 În programul desfăşurat în intervalul orar 9.00-14.00, copiii au avut parte de o multitudine de activităţi, jocuri, concursuri, ateliere de pictură şi mesteşuguri, activităţi în aer liber etc. Dintre acestea amintim: pictura în tempera, acrylic şi creioane colorate, construirea de corăbii din polisteren, concurs de cunoştinţe generale (pe echipe fete şi baieţi), fotbal, baschet, volei, „La perete la perete stop!”, raţele şi vânătorii, ştafeta (pe echipe), tras cu arcul, sărit coarda, căutarea de comori ( comorile constand în penare pentru şcoală, umbrele, carneţele jurnal, dar şi jucării), slime, micii ecologişti, baba oarba, modelarea plastilinei, karaoke, cântece patriotice, religioase, „Ţară-ţară, vrem ostaşi!” , alergare, înviorare 15 minute în fiecare dimineaţă.

Ca activităţi noi amintim: concurs de viteză şi îndemanare cu bicicleta, concurs de viteză şi îndemanare cu role şi skateboard, care i-au antrenat şi provocat foarte mult, plăcându-le enorm, construirea de corăbii la care au primit şi recompense băneşti, pentru cei mai iscusiţi dintre ei.

Toate aceste activităţi s-au desfăşurat atât în curtea bisericii, în foişorul acesteia, cât şi în interiorul  Aşezământului social „Sf. Arhangheli  Mihail şi Gavriil” care a primit un pseudonim din partea copiilor fiind supra numit „Clubul nostru”, unde, în fiecare zi, copiii au beneficiat de o masă caldă oferită de voluntari, clătite şi prăjituri, de casă, pepene roșu, hotdog, pizza, dar şi înghetată zilnic.

Vineri s-a desfăşurat şi programul „Cateheze în parohii”, unde preotul Moise împreună cu copiii, au făcut Acatistul Maicii Domnului, ca mai apoi să poarte discuţii despre necesitatea rugăciunii din viaţa lor,  ca şi copii, cum să se roage, discuţii pe tema drogurilor şi a agresiunilor verbale dar şi fizice, sfaturi practice şi cum să reacţionăm în caz de agresiune şi lipsire de libertate.

Ziua s-a încheiat, spre seară, cu un foc de tabără, făcut cu ajutorul copiilor, la care au participat şi părinţii. S-au cântat cântece populare, patriotice, pricesne, dar şi muzică pop şi de drumeţie. La toate acestea au fost acompaniaţi cu chitara, de dl. profesorul de religie, pr Ivaşcu Adrian.

În Parohia Marvila, sub îndrumarea părintelui Albu Simion, au participat la proiect 30 de copii, și cu sprijinul celor 7 voluntari, s-au desfășurat următoarele activități: tradiții și obiceiuri; cuvânt și culoare; viață sănătoasă în corp sănătos, tehnici de îndoire a hârtiei: quilling, origami etc.

Deasemenea a fost organizată și o excursie la Mănăstirea Pogleț, din comuna Corbasca, județul Bacău.

Mulţumim cu această ocazie părinţilor, voluntarilor, dar şi copiilor care s-au implicat în buna desfăşurare a activităţilor din cadrul proiectului „Şcoala din vatra satului” din această vacanță de vară.