„Vacanță în tinda Bisericii” în Parohia Răcăciuni, Protopopiatul Sascut

31 August 2018

În Parohia Răcăciuni din Protoieria Sascut, cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și prin purtarea de grijă a părintelui protopop Negoiță Ioan, în perioada 20-24 august 2018 s-a desfășurat proiectul eparhial Școala de vară intitulat „Vacanță în tinda Bisericii”, ediția a 4-a.

 

La acest proiect au participat 26 de copii de la Școala Gimnazială Răcăciuni care timp de o săptămână au desfășurat activități recreative, într-un cadru destins, de vacanță. 

Sub îndrumarea preotului Mocanu Florin, preot slujitor la Parohia Răcăciuni și profesor de religie la cele două școli din Răcăciuni (primară și gimnazială), a preotului paroh, Sebastian Andronic și a doamnei Alina Mocanu, profesor de desen, s-au desfășurat mai multe activități educative și distractive.

Copiii au vizionat filme educative, cu un caracter științific și religios-moral,  au pictat și desenat, realizând cu ajutorul doamnei profesor Alina Mocanu și bannerul personalizat, cu titlul proiectului școlii de vară. 

S-a vizitat Muzeul etnografic „Preot Vasile Heisu", aflat în clădirea Primăriei Răcăciuni, unde copiii au văzut colecția de piese de port popular, de țesături și obiecte arheologice ce grăiesc despre istoria acestor locuri natale.

S-au desfășurat diferite  jocuri distractive, atât în parcul de joacă, aflat în centrul satului Răcăciuni, cât și în incinta Așezământului „Sfinții Mucenici Brâncoveni” unde s-au derulat majoritatea activităților. 

A fost organizată și o mică excursie în natură, copiii vizitând împrejurimile bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, unde, într-un peisaj ca de poveste, au îmbinat ludicul cu utilul, fixând câteva repere istorice legate de Anul Centenarului, pe care îl traversăm, fiecare dintre copii încercând să-și exprime cunoștințele și opinia cu privire la Marea Unire și la evenimentele corelate acesteia, subliniindu-se totodată și rolul Bisericii în înfăptuirea și păstrarea unității de credință și de neam.

     Duminică, 26 august, după Sfânta Liturghie, s-au înmânat  diplome de participare tuturor copiilor, care au primit și rechizite școlare, necesare în anul școlar ce va începe curând. De asemenea, au primit diplome de voluntariat  pentru colaborare: doamna profesor Alina Mocanu și doamna Maria Neacșu, aceasta din urmă ocupându-se de prepararea gustărilor și a meselor calde, primite de copii pe perioada școlii de vară.

       Copiii au fost entuziaști la fiecare activitate desfășurată și au rămas impresionați de experiența petrecută în această săptămână de vacanță, exprimandu-și dorința de a mai participa.

 

Pr Andronic Sebastian