Un vrednic păstor și slujitor din Bacău a trecut la Domnul

19 Februarie 2016

În dimineața zilei de vineri, 19 februarie 2016, Părintele Prof. Dr. Constantin Leonte, unul din preoții distinși ai Protopopiatului Bacău, slujitor la Biserica „Sfântul Gheorghe”, Bacău, a fost chemat de Împăratul veacurilor, Hristos Domnul, în Împărăția Cerurilor.

Slujba înmormântării va avea loc duminica, 21 februarie a.c., de la ora 13, la Biserica "Sf. Gheorghe" din Bacău.

Părintele Constantin Leonte s-a născut la 7 noiembrie 1959, în satul Berești Tazlău. După ce a făcut școala în comuna natală, s-a înscris la cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”, Mănăstirea Neamț, pe care le-a absolvit în anul 1979, apoi a urmat cursurile Institutului Teologic de rang universitar "Sf. Ecaterina" din București, pe care le-a absolvit în anul 1984, cu lucrarea de licență pe tema "Sfânta Euharistie și unitatea Bisericii", pentru care a primit calificativul "excelent". Calitățile sale intelectuale, erudiția și pregătirea teologică l-au recomandat pentru a fi chemat să facă parte din colectivul de profesori ce au predat la Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe”, din Roman, după ce a fost redeschis în anul 1990, predând elevilor disciplinele Catehism și Dogmatică. Fiind înclinat spre studiu și cercetare, s-a înscris la doctorat, iar în anul 1999 a obținut titlul de Doctor în Teologie, cu lucrarea „Sfânta Euharistie în constituția teandrică a Bisericii și în viața și spiritualitatea credincioșilor”, sub îndrumarea Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Radu, Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul”, București.

Implicarea în activitatea didactică și dedicarea în formarea spirituală a celor mai tineri dintre creștini au făcut ca în anul 1999 să devină Inspector școlar de specialitate pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului şcolar al judeţului Bacău, profesând în calitate de dascăl la Colegiul Național „Gheorghe Vrânceanu”, Bacău.

Părintele Constantin a fost un vrednic slujitor al Sfântului Altar, împlinind cu râvnă duhovnicească lucrarea pastoral-misionară ce i s-a încredințat odată cu hirotonia sa în treapta de preot, în ziua de 9 decembrie 1982, de către blândul ierarh Eftimie, pe seama Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Roman. Mai apoi, ca preot a fost slujitor la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Bacău, iar din anul 2007, a devenit părinte duhovnicesc al credincioșilor din Parohia „Sfântul Gheorghe”, Bacău, unde s-a preocupat de activitatea pastorală, misionară și duhovnicească, alături de părintele Vasile Radu.

Activitatea de cercetare s-a concretizat în publicarea a numeroase studii și articole în reviste de specialitate, fiind unul dintre colaboratorii fideli ai Revistei eparhiale "Cronica Romanului și Bacăului", a unor cotidiene (Deşteptarea şi săptămânalul Viaţa Băcăuană) şi publicații culturale (Revista Ateneu din Bacău. A colaborat, de asemenea, cu Radio TRINITAS şi Alfa Tv, Bacău. A publicat volumele: „Ascensiuni duhovnicești” (2009) și „Sfânta Euharistie în viața Bisericii și mântuirea credincioșilor” (2007).

La acest moment de întristare, suntem alături de familia îndoliată, cu întreaga noastră compasiune, rugând pe Hristos Domnul să dăruiască membrilor acesteia putere, pentru a-i păstra cu demnitate memoria, iar pe robul Său, fratele nostru, Părintele Constantin, să-l ierte și să-l odihnească în rândul celor drepți. Având această nădejde, ne resemnăm şi credem cu tărie că Părintele Constantin a trecut de la cele vremelnice la cele nepieritoare şi se bucură de vederea lui Hristos în Împărăția Cerurilor.

Veșnică să-i fie pomenirea!

† Ioachim,
Arhiepiscopul Romanului și Bacăului