Un nou proiect socio-cultural va fi implementat în Protopopiatul Bacău

Vineri, 21 octombrie 2022, Protoieria Bacău a găzduit o ședință de lucru în vederea implementării unui nou proiect socio-cultural intitulat „100 de cateheze în Postul Crăciunului” și desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. Întâlnirea prezidată de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche a adunat 40 de preoți din parohii rurale și urbane, care cu acest prilej au putut afla de pașii derulării proiectului și și-au reîmprospătat cunoștințele cu privire la etapele specifice alcătuirii unei cateheze, prezentate succint de către părintele Bogdan Hărăbor.

Prima întâlnire din cadrul implementării acestui proiect a vizat în mod concret prezentarea lui și familiarizarea cu etapele derulării acestuia. Astfel, părintele protopop a evidențiat perioada proiectului, respectiv 15 noiembrie – 15 decembrie și a subliniat faptul că aceste cateheze vin spre folosul sufletesc al credincioșilor păstoriți, dar și în contextul Anului Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog,  Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. De asemenea, părintele protoiereu a evidențiat și cele 40 de teme propuse de către Patriarhia Română care fac referire întocmai la tematica Anului Omagial 2022. 

Astfel, prin implicarea clericilor, va rezulta un număr de 40 de cateheze, dar și o planificare a parohiilor în care vor fi susținute. Modul de prezentare este unul bine sistematizat, astfel încât fiecare preot din mediul rural va trebui să își prezinte cateheza la parohia sa și la încă două parohii din Cercul Pastoral arondat. Pentru preoții din mediul urban, proiectul vizează prezentarea mai multor teme expuse în cateheze diferite la parohiile pe care le slujesc. 

Următoarea etapă a acestui proiect o reprezintă data de 9 noiembrie, atunci când fiecare preot va trebui să aibă definitivată cateheza, urmând ca de pe data de 15 noiembrie să înceapă prezentarea lor propriu-zisă. De asemenea, demararea proiectului va avea loc pe data de 14 noiembrie, în ajunul prăznuirii Sfântului Paisie de la Neamț, la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh – Șerbănești” cu prilejul Sinaxei preoților care coordonează cele 30 de Centre de Socializare Vârstnici din Protoieria Bacău. Tot atunci, va fi rânduit un preot care după Sfânta Liturghie să susțină o cateheză în prezența beneficiarilor de la toate centrele amintite din Municipiul Bacău. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu