Un elev al Școlii Primare Mușatinii, participant la Campionatul European de Șah

21 Septembrie 2023

În perioada 04-15 septembrie 2023 a avut loc la Mangalia, sub egida European Chess Union (ECU) și Federația Română de Șah, Campionatul European de Șah pentru Copii și Juniori. Este a doua și cea mai prestigioasă competiție de șah pentru copii și juniori din lume, după Campionatul Mondial. Cei mai buni 1000 de șahiști ai Europei, provenind din 47 de țări, și-au dat întâlnire pe tabla cu 64 de pătrățele.

La vârsta de doar opt ani, Luca Ciobanu, elev al Școlii Primare Mușatinii din cadrul Fundației „Episcop Melchisedec”, a reușit 3 victorii și o remiză în cele 9 partide disputate. Cel mai greu adversar a venit în runda a 5-a, fiind campionul Bulgariei și vicecampion european, Luca luptându-se cu el 3 ore și jumătate.

O mare victorie a venit în runda a 6-a, reprezentantul Letoniei, o țară cu mare tradiție în șah, recunoscându-se învins în fața elevului nostru, după 2 ore și jumătate. Magistrală a fost runda a 8-a, când Luca a dat mat pe ultima lui secundă de gândire împotriva reprezentantului Poloniei. O sutime de secundă dacă ar fi întârziat mutarea, Luca ar fi pierdut partida.

Mândri de colegul lor, elevii Clasei a II-a de la Școala Primară Mușatinii l-au primit pe micul campion ovaționându-l pentru performanța sa.

Conducerea Fundației „Episcop Melchisedec” a încurajat și sprijinit financiar participarea elevului la competiția europeană.

„Ne onorează faptul că elevul Școlii Primare Mușatinii din cadrul Fundației „Episcop Melchisedec”, Luca Ciobanu, însoțit de antrenorul său, Mihai – Ionuț Gânju, a participat la o competiție de o asemenea anvergură, având ca adversari juniorii din elita Europei. Dorim pe această cale să-l felicităm pe Luca și să-i mulțumim antrenorului său, d-lui Ionuț Gânju, cel care cu timp și fără timp i-a fost alături. Succes Luca, vei fi un mare șahist!”, a spus monahia Dionisia Șchiopu – Director educațional în cadrul Fundației „Episcop Melchisedec”.

(M.D.Ș.)