Tripleți botezați la Catedrala din Roman

30 Noiembrie 2021

În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat de Hristos la apostolat, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Roman. Cu acest prilej, în cadrul liturgic, trei copii au primit Sfânta Taină a Botezului.

Ziua de sărbătoare închinată Sfântului Andrei, apostolul românilor, a fost specială pentru credincioșii romașcani care au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. În catedrala mușatină, bucuria liturgică a acestei zile s-a împletit cu cea baptismală prin săvârșirea Tainei Sfântului Botez în cadrul Sfintei Liturghii după modelul originar al Bisericii, când Sfintele Taine erau oficiate în mod solemn în cadrul liturgic, revendicându-și prin aceasta semnificația jertfelnică și originea hristică.

Astfel, după rânduiala statornicită de Biserică, la momentul liturgic consacrat, soborul preoților și diaconilor, din care au făcut parte preacuviosul părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, părintele Vasile Abageru, protopop al Protopopiatului Sascut, dar și preoți și diaconi din eparhie, a oficiat, sub protia Înaltpreasfințitului Ioachim, Sfânta Taină a Botezului pentru cei trei prunci Ioachim Andrei, Ana Nectaria și Maria Anastasia, ai preotului Fera Gelu.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit credincioșilor despre practica baptismală originară a Bisericii când pruncii erau botezați în cadrul Sfintei Liturghii, subliniind faptul că în contextul social zbuciumat actual, evenimentul de astăzi poate aduce bucurie și speranță:

În această zi de sărbătoare a apostolatului, când poporul român a învățat să se închina Treimei Celei de o ființă și nedespărțite, Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt, o triadă de prunci a venit să ceară botezul. Este o triadă binecuvântată de Dumnezeu pe care am așezat-o la temelia Bisericii prin săvârșirea solemnă a Sfântului Botez, în cadrul liturgic, așa cum era în practica Bisericii dintru început și cum era firesc pentru viața bisericii, deoarece în viața creștină totul este liturghie, jertfă și dăruire de sine. Într-o lume zbuciumată, cuprinsă de frică, de delăsare și întuneric, am născut în Hristos această triadă de prunci ca niște cărămizi vii, îmbrăcate în lumină, icoane ale Împărăției lui Dumnezeu, care să aducă prospețimea nevinovăției sfinte și speranță pentru viața familiei și a Bisericii.

De asemenea, Înaltpreasfinția sa a mărturisit întreita bucurie pe care sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, a adus-o pentru credincioșii prezenți în catedrala romașcană.

Este o întreită bucurie astăzi în Catedrala arhiepiscopală de la Roman. Astăzi am sărbătorit pe Sfântul Apostol Andrei care a fost apostolul neamului românesc, pentru aceea că a adus cuvântul Evangheliei în Scythia Minor, pe malul Pontului Euxin. Acest cuvânt a fost revelator deoarece poporul nostru s-a născut creștin, iar de 2000 de ani noi continuăm să mărturisim aceeași credință apostolică. În al doilea rând astăzi este sărbătoarea națională a Bisericii, întrucât Părintele Patriarh Daniel a fost cel car a avut inițiativa și posibilitatea de a găsi normalitate la cei care dirijează administrația acestei țări și a reușit să demareze lucrările de zidire a Catedralei mântuirii neamului, închinată Sfântului Apostol Andrei. În al treilea rând este vorba de apostolatul Bisericii pe care l-am văzut astăzi într-un mod concret. În virtutea mandatului pe care l-am primit de la Sfântul Sinod de a învăța, de a sfinți și de a conduce pe oameni pe calea mântuirii, sunt chemat și eu la misiunea Bisericii prin lucrarea arhierească, iar astăzi am botezat acești prunci.

Totodată, cei trei prunci născuți în Hristos au primit din partea Ierarhului câte o icoană reprezentând chipul sfântului ocrotitor al fiecăruia dintre ei, pentru aducere aminte și ocrotire, dar și o sfântă cruce pectorală, ca semn al identității spirituale.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala Paraschevi a Catedralei romașcane.