„Trepte din cer” la Parohia Scorțeni, Protopopiatul Moinești

Vineri, 24 iunie 2022, Parohia Scorțeni din Protopopiatul Moinești a fost gazda întrunirii Cercului Pastoral Valea Tazlăului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către părintele protopop Costel Mareș, alături de preoții cercului pastoral.

Despre ziua Sfântului Ioan Botezătorul a vorbit preotul Marius Iacobeanu, axând discursul său pe smerenie și prietenia întru credință, spiritul de sacrificiu de sine pentru binele aproapelui.  

După ce s-a vorbit despre semnificațiile zilei de 24 iunie, în care s-a evocat nașterea Înaintemergătorului, a fost lansată și prezentată cartea Trepte din cer – Biserica de lemn de la Scorțeni, Editura Cosmopoli 2021, lucrare semnată de preotul Costică Ceaușu. La prezentarea cărții a fost prezentă directoarea editurii, Eliza Macadan și autorii fotografiilor Ciprian Barna și Dinonisie Lichi.

Cartea Trepte din cer este prima carte dedicată integral monumentului de la Scorțeni. Biserica Merișor a fost de-a lungul timpului amintită și înscrisă în mai multe lucrări de specialitate.

 „După peste trei decenii de osteneli pentru refacerea, restaurarea și menținerea în condiții de bună folosință a acestui loc sfânt de rugăciune, a venit timpul să lăsăm celor de după noi și o mărturie scrisă despre toate acestea” a spus autorul cărții Pr. Costică Ceaușu.

Semnificațiile iei românești, care a fost celebrată tot în data de 24 iunie, au fost amintite publicului prezent de către părintele Ceaușu, care a dat citire unui text semnat și trimis de directoarea Muzeului de Istorie din Bacău.

După lansarea de carte, curtea bisericii din Scorțeni a fost scena unui spectacol de tradiții și folclor susținut de copiii de la școala generală din sat.

La atmosfera de sărbătoare și de cinstire a trecutului au fost prezenți în număr mare enoriașii, oficialități locale și oficialități din comunele vecine.

(Pr. C. C.)