Treime de arhierei la sfințirea bisericii din Lucăcești, Protopopiatul Moinești

În Duminia a XIX-a după Rusalii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Prasfințitul Veniamin Goreanu, Episcopul al Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcop Ortodox Român al Canadei, au fost prezenți în mijlocul comunității credincioșilor din Parohia Lucăcești, Protopopiatul Moinești, pentru a participa la slujba de sfințire a lăcașului de cult cu hramul Înălțarea Domnului și a ansamblului ecleziastic ridicat aici cu sprijinul autorităților locale și centrale, dar și cu implicarea credincioșilor acestei parohii.

După o perioadă de 32 de ani de osteneală în lucrarea de zidire a „Catedralei petroliștilor”, comunitatea credincioșilor din Lucăcești a trăit bucuria sfințirii acestui sfânt chivot cu hramul Înălțarea Domnului prin rugăciunile înălțate de trei ierarhi și soborul preoților din Protopopiatul Moinești coordonați de preotul protopop Costel Mareș.

Manifestările religioase dedicate acestui eveniment au debutat în data de 30 septembrie, când, la ceas de Vecernie, a fost adusă pentru închinarea credincioșilor din Parohia Lucăcești, icoana Maicii Domnului de al Mănăstirea nemțeană Secu.

Duminică, 2 octombrie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba de sfințire a lăcașului de cult de către trei ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Preasfințitul Părinte Veniamin Goreanu și Preasfințitul Părinte Ioan Casian.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, referindu-se la biserica lăcaș de închinare și biserica vie din inima omului, acesta a vorbit despre prezența și lucrarea lui Dumnezeu în om și despre identificarea vieții creștinului cu viața lui Hristos:

 „Sufletele noastre nu se pot mântui fără a trece prin Biserica lui Dumnezeu unde se împărtășesc de Sfintele Taine, de merindea cea pentru viața de veci. Dumnezeu nu are alte mâini decât mâinile noastre, nu are alte vorbe decât vorbele noastre ziditoare, nu are alte picioare decât picioarele noastre care merg pe calea mântuirii pe care ne-a indicat-o Hristos. Atunci când acceptăm crucea pe care Hristos a așezat-o pe umerii noștri înseamnă că Hristos pătimește în noi și Se roagă cu suspine negrăite și, totodată, mergând până la final și purtând crucea vieții înseamnă că Biserica devine propria noastră Golgotă și ajungând pe colina răstignirii înseamnă că am urcat treptele spirituale ale mântuirii. Biserica arată lumii aceste trepte care sunt de fapt virtuțile vieții creștine. Astăzi fiecare credincios prezent la acest eveniment are posibilitatea să intre în Sfântul Altar al acestei biserici sfințite. Dar cel mai important lucru este să ne împărtășim de puterea Sfântului Altar, de puterea Duhului Sfânt, care s-a pogorât astăzi asupra acestui sfânt chivot, de credință adevărată, pentru ca biserica sfințită astăzi să nu rămână o simplă piatră, ci lăcaș de închinare ocrotit de Dumnezeu”.

La final, pentru implicarea în coordonarea lucrărilor de construcție a bisericii și a ansamblului ecleziastic, preotului Ioan Preotu i-a fost oferită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim distincția Crucea Țării de Jos, iar ctitorilor le-au fost înmânate Diplome de vrednicie.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Coralei Armonia din Eparhia Tomisului.

 

***

Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Înălțarea Domnului” din cartierul Lucăcești, Protopopiatul Moinești, a fost pusă la data de 18 noiembrie 1990 de ierarhul de vrednică pomenire Ioachim Mareș, în acea vreme fiind arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, această ctitorie fiind numită Catedrala petroliștilor, iar lucrările au fost încredințate preotului protopop Petru Todeancă. În timpul preotului Petru, primul paroh al acestei biserici, au fost efectuate lucrări de zidire a fundației și subsolului bisericii până la cota 0, spațiu în care au fost săvârșite primele liturghii și slujbe religioase. Începând cu luna februarie a anului 2007, în timpul noului preot paroh Ioan Preotu a fost zidită în perioada 2007-2014 biserica, acoperișul, efectuată tencuiala, pardoseala din granit, mobilierul din lemn de stejar, patru clopote lucrate în atelierul domnului Mihăilescu din București, iar la etajul sfântului lăcaș a fost amenajat un paraclis închinat Sf. Luca al Crimeii. În proximitatea sfântului lăcaș, a fost zidit un așezământ social-filantropic care va deservi activităților desfășurate de parohie pentru sprijinirea persoanelor aflate în dificultate.