Tradiții binecuvântate la malul râului Trotuş

07 Ianuarie 2014

Câteva mii de băcăuani au participat la slujba Sfințirii celei Mari a Apei oficiată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la Comănești.

Sărbătoarea Botezului Domnului a fost deosebită pentru mii de credincioşi de pe valea Trotușului. Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit luni, 6 ianuarie 2014, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Arhidiacon Ştefan” din Comăneşti, Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău. După cum ne-a relatat pr. paroh Vasile Ropotoaia, la finalul Dumnezeieștii slujbe, Preasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi, în care a făcut referire la Taina Botezului, la Sfânta Treime descoperită la râul Iordanului în momentul  Botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos și la semnificația botezului pentru credincioși. "În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, apa firească, care este atât de necesară vieții, devine la sărbătoarea Bobotezei un element sfințitor care ne aduce viață veșnică și putere sfințitoare, dătătoare de viață  duhovnicească", a remarcat Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului, care a slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie în biserica mare ocrotită de Sfântul Arhidiacon Ştefan. Părintele Vasile Ropotoaia a precizat că, după terminarea lucrărilor de pictură, cel mai mare lăcaş de închinăciune din lemn din Eparhia Romanului şi Bacăului va îmbrăca veşmântul sfinţirii.

În continuare, ierarhul, alături de preotul protopop Costel Mareş şi de soborul slujitorilor, a oficiat slujba Aghesmei celei Mari în centrul oraşului Comăneşti. Cu acest prilej, au fost purtate în procesiune prapuri şi cruci atât de la biserica ”Sfântul Ştefan”, cât şi de la celelalte lăcaşuri de închinare din Comăneşti. "La slujbă au fost prezenți foarte mulți oameni din tot orașul. După cuvântul de învățătură al Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul și după stropirea credincioșilor cu Agheasmă Mare, ne-am îndreptat spre râul Trotuș, într-o zonă unde este o punte. Acolo s-au rostit rugăciuni pentru ocrotirea de primejdii, de ape mari, de inundații și s-a sfințit Trotușul cu apa nou sfințită a Bobotezei. Au fost aruncate apoi în apă trei cruci care  au fost lăsate să plutească în aval, pentru a ajunge înspre Târgu Ocna, Onești, să treacă apoi în Siret și de acolo în Dunăre și în cele din urmă în Marea Neagră", a amintit pr. Vasile Ropotoaia. Credincioşii de pe Valea Trotuşului, împreună cu preoţii, aveau obiceiul de a merge în procesiune în ziua Bobotezei la râul Trotuş pentru a înălţa rugăciuni către Preabunul Dumnezeu. Această tradiţie a fost reluată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul acum un deceniu, după ce aceasta fusese interzisă în perioada comunistă. La fel ca în zilele noastre, oamenii ţineau în mâini prapuri şi cruci şi mergeau cu preoţii, care stropeau cu Agheasmă Mare apa Trotuşului. Anul acesta, la Comăneşti, cu sprijinul autorităţilor locale şi prin implicarea Protopopiatului Moineşti, s-a organizat o nouă procesiune condusă de PS Ioachim Băcăuanul. După cum au mărturisit oamenii, de când se săvârșește Agheasma Mare în mijlocul oraşului, râul Trotuş, deși s-a umflat de mai multe ori, nu s-a mai revărsat peste gospodăriile și casele oamenilor.