Târnosirea paraclisului Mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului

19 Iulie 2014

Credincioşii băcăuani sunt aşteptaţi marţi, 22 iulie, să participe alături de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul la sărbătoarea sfinţirii paraclisului Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului.

Credincioşii băcăuani sunt aşteptaţi marţi, 22 iulie, să participe la sărbătoarea sfinţirii paraclisului Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului.

Istoria celui mai tânăr aşezământ monahal din Eparhia Romanului şi Bacăului a început în anul 2013. Iniţial, pe acest loc s-a înfiinţat Parohia „Sfinţii Apostoli” de la Valea Budului, la cererea credincioşilor ortodocşi din zonă, doritori să aibă un lăcaş  de închinare al lor. Atunci s-a înălţat un paraclis în cinstea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care deservea nevoilor liturgice ale zonei. Apoi, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul a hirotonit pe părintele Busuioc Vasile, care a coordonat lucrările zidirii bisericii aşezate pe o stâncă ce străjuieşte această vale. Sfântul lăcaş a fost finalizat în anul 2008, când, la  29 iunie,  a fost sfinţit de Preasfinţitul Episcop Ioachim Băcăuanul. Importanţa amplificării misiunii Bisericii în această zonă a făcut ca, din anul 2013, acest aşezământ să fie transformat în mănăstire. Dat fiind faptul că s-a adăugat în preajmă un corp de chilii, după întemeierea oficială a mănăstirii şi venirea unui grup de călugăriţe în zonă, s-a hotărât şi s-a redeschis cu statut aşezământul monahal, la data de 1 octombrie 2013, iar Preasfinţia Sa a adăugat şi hramul ”Acoperământul Maicii Domnului”. În acest nou așezământ monahal a fost  numită egumenă monahia Magdalena Budeanu şi s-a stabilit denumirea oficială a chinoviei ca fiind Metocul Chiriarhal „Acoperământul Maicii  Domnului” al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Pentru pravila zilelor de rând a tinerei obşti s-a reamenajat vechiul paraclis care nu mai corespundea cerinţelor,  în vara anului 2014 egumena Magdalena obţinând toate aprobările legale în acest sens. Lucrările de construcție au fost finalizate la începutul lunii iulie 2014, iar cu acest prilej Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a hotărât ca zi de sfinţirea a paraclisului data de 22 iulie 2014, ziua de pomenire a Sfintei Mironosiţe şi întocmai cu apostolii Maria Magdalena.