Tabără de tineret pentru voluntariat social, la Hârja

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în contextul Anului omagial dedicat educației religioase a tineretului ortodox, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare" – Hârja, împreună cu  Asociația Oastea Domnului, a organizat prima prima tabără de tineret din cadrul proiectului ”Tineri, slăviți-L pe Domnul prin faptă și cuvânt!”.

În perioada 13 – 15 mai 2016, tineri din județul Bacău și Galați au fost implicați în activitatea de voluntariat social la Asociația de la Hârja. Obiectivul proiectului este acela ca tinerii otodocși să ia contact cu realitatea socio-medicală și cultural-educațională din centrele care funcționează în cadrul Asociației.

Programul taberei a început cu o deplasare la Roman, cu ocazia evenimentului organizat de Centrul eparhial alături de Fundația ”Episcop Melchisedec”, pentru a participa la conferința Pr. Constantin Necula și au vizitat Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec”.

Sâmbată, 14 mai, tinerii au început ziua cu rugăciunile de dimineață din Paraclisul Centrului social-medical de la Hârja, apoi au participat la Slujba de pomenire a celor adormiți, explicându-li-se rolul pomenirii celor răposați în Biserica Ortodoxă, ei înșiși fiind îndemnați la această slujba să pomenească pe cei apropiați trecuți în veșnicie. Pe parcursul celei de a doua zi, tinerii au făcut cunoștință unii cu alții, ei provenind din mai multe parohii, au intrat în contact cu activitățile și beneficiarii centrelor asociație, au vizionat filmul documentar realizat de Trinitas Tv în care este prezentată activitatea desfășurată în cadrul Asociației "Sf. Ștefan cel Mare" a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Apoi, participanții la tabără au realizat împreună cu bătrânii Centrului rezidențial și copiii Centrului de zi, mai multe activități ocupaționale: icoane pe sticlă, quilling, origami, activități sportive, implicându-se și în acetivitățile pe care le presupun cantina așezământului, ferma de animale, brutăria și sera de legume. La ceas de seară au participat și au cântat împreună slujba Paraclisului Maicii Domnului și Vecernia Mare.

Ultima zi a taberei a debutat cu participarea tinerilor la rânduiala liturgică a Parohiei Hârja: Utrenia, Acatistul Domnului Hristos și Sf. Liturghie. Tinerii au fost cei ce au dat răpunsurile la strană la toate aceste slujbe. Ei s-au spovedit și au primit Sf. Euharistie, ca bucurie deplină a comuniunii de dragoste, în Hristos Domnul. La sfârșitul Sf. Liturghii tinerii au ajutat la împărțirea unor iconițe cu Maica Domnului tuturor celor prezenți și la oferirea florilor recunoștinței și dragostei creștine tuturor femeilor care au participat la slujbă, cu prilejul celebrării Duminicii Mironosițelor. În după-amiza zilei de duminică au fost alături de bătrânii din cadrul Centrului rezidențial de la Hârja, au socializat unii cu alții, iar de la ora 16 s-au reunit în biserica, pentru programul catehetic. Celor 25 de tineri aflați în tabără li s-au alăturat la momentul catehetic alți 20 din parohiile apropiate, dar și creștini ortodocși de toate vârstele care au vrut să se bucure de această întâlnire. În cadrul întâlnirii catehetice,pr. Roncea Petru a susținut un referat cu caracter catehetic, s-a citit din Sf. Scriptură și Sf. Părinți ai Bisericii, au fost intonate imne și cântări religioase și pascale.

Tabără catehetică și misionară organizată la Hârja vine să răspundă nevoii tinerilor de a se apropia de Biserică de a se simți valorizați și implicați în bogata și complexa misiune pastoral-misionară și social-culturală pe care o desfășoară Biserica noastră strămoșească. Scopul organizării acestor activități este acela de a sluji aproapelui aflat în dificultate și nu în ultimul rând de a-i face pe acești tineri minunați să simtă că în cadrul centrelor sociale și în Biserica lui Hristos sunt la ei acasă.

(Pr. Ilarion Mâță)