Studenți voluntari la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

În contextul Anului omagial dedicat de către Patriarhia Română educației tineretului creștin ortodox, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, a organizat în perioada 14-15 decembrie o tabără dedicată studenților de la Facultatea de Filosofie și Științe Politice, Departamentul de Sociologie și asistență socială din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Cei 33 de studenți au venit la Hârja plini de așteptări, de la a-și petrece timpul liber într-un mod cât mai plăcut, până la a regăsi beneficiari dornici de a-și povesti momentele cele mai importante ale vieții, care ulterior să devină subiecte pentru diversele proiecte ale acestora.

Activitățile care le-au fost pregătite au acoperit toate așteptările, dovedindu-le acestora încă o dată că profesia pe care și-au ales să o practice este una plină de împliniri, că rezultatele muncii unui asistent social sunt vii, acestea reflectându-se în starea de bine pentru care o oferi beneficiarului alături de care lucrezi.

În prima zi a vizitei studenților, aceștia au luat parte la activitățile desfășurate cu scopul cunoașterii și promovării instituției și a activităților acesteia, au vizionat filmul de prezentare a Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, au vizitat centrele Complexului social-filantropic, au făcut cunoștință cu beneficiarii centrului și au realizat activități în cadrul a 4 ateliere de lucru: atelierul de lumânări, atelierul de obiecte handmade, atelierul de icoane pictate pe sticlă și atelierul de patiserie. Toate activitățile desfășurate în cadrul acestor ateliere au avut ca tematică Sărbătoarea Crăciunului, a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Ulterior, studenții au intrat în camerele vârstnicilor, au discutat cu aceștia, și-au notat informațiile necesare temelor pentru facultate, dar mai mult decât atât au creat legături de prietenie, au adus un strop de bucurie în viețile celor aflați în nevoi, realizând astfel ceea ce în vremurile societății contemporane s-a pierdut, schimbul intergenerațional.

Seara s-a încheiat cu vizionarea unui film educativ, în cadrul unei săli special amenajate pentru aceștia.

Ultima zi petrecută de aceștia în cadrul instituției s-a materializat în împodobirea centrelor, a ferestrelor din camerele vârstnicilor, a brăduților de pe palierele centrelor, aceasta fiind cea mai așteptată activitate de către studenți.

La final, Pr. Ilarion Mâță, președintele Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja, a multumit studenților pentru efortul depus și maturitatea cu care au abordat această tabără de lucru, iar studenții au mulțumim la rândul lor vârstnicilor pentru timpul acordat și pentru povestirile lor frumoase. Tinerii și-au luat la revedere prin colinde, acestea fiind primele semne ale venirii Pruncului Iisus. Bucuria a fost nespusă, atât pentru vârstnici, studenți, cât și pentru angajații asociației noastre.

(Georgiana Iojă – Asistent social, Hârja)