Slujire arhierească de Sfântul Atanasie Atonitul în Protopopiatul Moinești

Singura biserică din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului ce poartă hramul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul și-a sărbătorit ocrotitorul.

Bisericuța de lemn și satul Schitu Frumoasa, ce este ocrotită de Sfântul Atanasie Athonitul, au îmbrăcat haine de sărbătoare. Prăznuirea Sfântului Cuvios Atanasie, a început în ajunul sărbătorii cu săvârșirea Vecerniei unită cu Litia.

În ziua de prăznuire, luni, 5 iulie, credincioși din satul Schitu Frumoasa, din împrejurimi, dar și pelerini din toate zonele țării, au participat la sfânta liturghie săvârșită cu acest prilej de către Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, alături de un sobor de preoți, pe noul altar de vară din apropierea lăcașului de cult.

La momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită și pomenirea Protosinghelui Nicodim Măndiță, cel care a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu în această comunitate în perioada 1921-1923, și de la moartea căruia se împlinesc pe data de 6 iulie, 46 de ani.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Andrei a reliefat viața și personalitatea celui care a ctitorit Marea Lavră din Sfântul Munte Athos, oferind totodată și sfaturi duhovnicești celor prezenți.

Părintele Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki – Grecia și ctitorul bisericii cu hramul Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul, a transmis mulțumiri Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare și gândurile părintești, Preasfințitului Părinte  Episcop Andrei pentru dragostea părintească, precum și preoților slujitori, pelerinilor prezenți, dar și Sfântului Atanasie pentru că „a poposit din nou în mijlocul comunității”.

Părintele protopop Costel Mareș, al Protopopiatului Moinești, a subliniat importanța sărbătorii, evidențiind legătura strânsă a oamenilor din Satul Schitu Frumoasa și nu numai, cu Sfântul Atanasie Atonitul, ocrotitorul lor. De asemeni, părintele protoiereu a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim cu urările de bine, sănătate, împliniri și bucurii duhovnicești, și a mulțumit Preasfințitului Andrei pentru ziditoarele cuvinte duhovnicești adresate, părintelui Nicolae Pântea și părintelui Tănasă Iustin pentru frumoasa organizare, dar și celor prezenți la această sărbătoare a comunității din Schitu Frumoasa.

Înainte de a pleca, fiecare pelerin a fost servit cu câte o gustare pregătită cu acest prilej.

 

*Biserica Sfântul Atanasie Athonitul a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki – Grecia, fiind sfinţită în anul 2008 de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, şi de Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.

Biserica a fost construită în apropierea casei părinteşti a părintelui Nicolae Pântea în memoria fratelui său care a murit în Muntele Athos. Aceasta este singura biserică din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului ocrotită de Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban