Slujbă specială cu prilejul Anului Nou 2021, la Roman

31 Decembrie 2020

Joi, 31 decembrie 2020, în Ajunul Anului Nou 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, P.Cuv. Părinte Pimen Costea, vicar eparhial, înconjurat de preoții slujitori la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman, a săvârşit începând cu orele 16.00, Slujba Vecerniei unită cu Litia pentru sărbătoarea Tăierii împrejur a Mântuitorului și Sf. Vasile cel Mare. Imediat după acest moment a fost oficiată o slujbă de mulţumire şi de binecuvântare a începutului noului an calendaristic civil.

Părintele Vicar Eparhial a adresat un impresionant cuvânt credincioșilor prezenți în care a vorbit despre măsurarea timpului care să asigure mântuirea sufletului prin prisma faptei celei bune.

Gândindu-ne cum se scurg clipele din viața noastră și cât de ușor, fără aproape să ne dăm seama parcurgem timpul vieții calendaristic sau astronomic am spune că ne apropiem de 2021. O chestiune matematică pe care o ținem ca evidență adăugând-o evenimentelor majore ce ni s-au întâmplat pentru a avea o cronologie clară asupra evenimentelor petrecute și pentru a puncta într-o oarecare măsură în mod precis ceea ce lumea punctează ca evenimente majore. În definitiv viața unui creștin nu este cântărită și nici calculată sau măsurată cu nici un instrument. Singura măsură a vieții unui creștin este fapta cea bună. Este singurul lucru care te ajută să te cântărești, să te evaluezi, să te poziționezi cu o anumită referință față de cel care ți-a dat existență.  Prin fapta cea bună te apropii de Dumnezeu iar prin fărădelege te îndepărtezi de Dumnezeu, iată astfel că timpul este o noțiune abstractă.

Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Diaconia al Catedralei Arhiepiscopale din Roman. La finalul slujbei, toți preoții și credincioșii prezenți au fost miruiți , apoi au primit produse de panificație coapte în brutăria „Betleem” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

...

Slujba de Binecuvântare a Noului An 2021 a avut loc în ultima zi din 2020, imediat după slujba Vecerniei. În anii anteriori, era organizată în jurul orelor 23:00, dar aceasta a fost oficiată mai devreme tocmai pentru a fi respectate restricțiile de circulație după orele 23:00, ce au fost impuse de autoritățile civile pentru combaterea răspândirii infecției cu virusul SARS-Cov-2.

(pr. Daniel Marari)