Slujbă de pomenire pentru Patriahul Teoctist, la Roman

Astăzi, 7 februarie 2018, cu prilejul împlinirii a 103 ani de la nașterea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist (1915-2007), Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a înălțat rugăciuni de pomenire în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

Miercuri, 7 februarie 2018 se împlinesc 103 ani de la nașterea celui de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Arăpașu, care a păstorit între anii 1986-2007. Cu acest prilej, la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire patriarh și pentru toți ierarhii Bisericii Ortodoxe Române trecuți în odihna veșnică.

De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Blănaru Florin a fost hirotonit preot pe seama Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” Caraclău, Protopopiatul Onești, județul Bacău, iar teologul Baciu Bogdan Ionuț a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Berești-Tazlău, Protopopiatul Moinești.

În cuvântul adresat celor prezenți la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a subliniat principalele repere istorice care au marcat activitatea pastoral-misionară a Patriarhului Teoctist, rememorând totodată amintirile frumoase pe care le-a petrecut în preajma acestui ierarh emblematic pentru Ortodoxia românească, în perioada când a îndeplinit misiunea de secretar al său în cadrul Cancelariei mitropolitane din Iași. Totodată Înaltpreasfinția Sa a relatat evenimentele care au marcat legătura distinsului ierarh comemorat cu Eparhia Romanului relatând și evenimentul din anul 1937 când arhiereul Ilarion Mircea Băcăoanul a hirotonit în treapta de ierodiacon pe monahul Teoctist, în Biserica „Precista Mare” din Roman, pe seama Mănăstirii Bistrița, în urma deciziei mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei. 

Tot acum, Ierarhul a apreciat contribuția pe care ierarhii Bisericii Ortodoxe Române au avut-o în perioada grea a istoriei neamului și puterea de a rezista a românilor în calea vitregiilor care au trecut peste țară.

Poporul român a fost înviat din calea răutăților tot de atâtea ori cât a fost răstignit. Având credință în Dumnezeu, poporul nostru a biruit pe vrăjmași și și-a statornicit identitatea de-a lungul veacurilor care au fost de la Nașterea lui Hristos și până astăzi. Sperăm ca Biserica, cea care este mama poporului român, să dăinuiască până la sfârșitul veacurilor.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a felicitat familiile celor doi teologi hirotoniți astăzi și i-a îndrumat pe aceștia în misiunea preoțească.

Astăzi am hirotonit doi tineri, pe care i-am găsit vrednici și credem că tinerețea lor îi va anima în toată misiunea pe care le-am încredințat-o. Ei sunt entuziaști și considerăm că au avut pregătirea necesară pentru a intra în viața misionară a Bisericii. Duhul Sfânt care a venit prin mâinile noastre, îi va investi în treapta preoțească și le va dărui puterea de a răspunde nevoilor spirituale ale credincioșilor pe care îi vor păstori.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul psaltic „Diaconia” al Catedralei arhiepiscopale.