Sinaxa preoților din Protopopiatul Onești, ediția a XXII-a

 Joi, 13 ianuarie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc a XXII-a ediție a Sinaxei Preoților din cadrul Protopopiatului Onești.

     Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în Capela „Sf. Ap. și Ev. Ioan Teologul” din cadrul Protopopiatului Onești, sfințită de Înaltpreasfinția Sa în data de 25 septembrie 2021. Din acel moment, binecuvântarea arhierească s-a manifestat permanent prin săvârșirea zilnică a Sf. Liturghii, de către preoți voluntari ai Protoieriei Onești.
    Evenimentul de astăzi, reprezentat de comuniunea euharistică a preoților sub omoforul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a constituit un prinos de mulțumire pentru binecuvântarea ce a fost asupra clerului și credincioșilor Protopopiatului Onești, în anul ce a trecut, precum și debutul duhovnicesc al noului an calendaristic.
    În acest sens, a fost evidențiată importanța rugăciunii în trupul eclesial, prin raportarea la decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a declarat anul 2022, în mod solemn, ca An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, în lumina căruia Sinaxa Preoților Protopopiatului Onești a punctat o serie de activități pastoral – misionare, social – filantropice și culturale, care vor îmbogăți agenda duhovnicească a acestui an:
1. Sfânta și Dumnezeiască Liturghie va continua să fie săvârșită zilnic în Capela  Protopopiatului Onești;
2. Sărbătoarea Sfântului Cuvios Simeon Noul Teolog va fi marcată în Biserica Parohiei „Buna Vestire – Mănăstirea Cașin II”, singura închinată marelui isihast, în perioada 11-12 martie 2022, precum și prin organizarea unui simpozion Internațional în luna septembrie, ce se va finaliza cu tipărirea unui volum omagial în cinstea Sf. Simeon Noul Teolog.
3. Continuarea și dezvoltarea celor două programe social-filantropice: „Masa Bucuriei” și „Prânzul Ștefanian”, ca expresie a rugăciunii și a iubirii aproapelui.
    În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a surprins importanța comuniunii și cuminecării euharistice, ca legătură indisolubilă între arhiereu, preoți și credincioși, evidențiind puterea rugăciunii care trezește în ființa tuturor starea de simțire a lui Dumnezeu, care întărește respirația sufletului și ajută la descoperirea luminii celei dumnezeiești, despre care frumos glăsuiește Sfântul Simeon Noul Teolog.
    A XXII-a Sinaxă a preților Protopopiatului Onești a transpus cuvântul în faptă prin darul pe care Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, prin intermediul Asociației Patmos a protopopiatului Onești, l-a oferit Spitalului Municipal „Sf. Ier. Dr. Luca” – Onești, un aparat de tip Blender aer-oxigen, destinat secției de neonatologie, în valoare de 11.200 lei.
    La final, Protopopul Ioan Bârgăoanu a mulțumit Înaltpreasfiție Sale pentru binecuvântarea și purtarea sa de grijă, accentuând importanța unității sacerdotale și a transpunerii în faptă a „Tainei Fratelui” prin intermediul celor două Proiecte sociale ale Protopopiatului Onești: „Masa Bucuriei” și „Prânzul Ștefanian”.