Sinaxă preoțească, în Protopopiatul Moinești

28 Ianuarie 2016

Astăzi, 28 ianuarie, în ziua de pomenire a sfinților cuvioși Efrem Sirul și Isaac Sirul, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent în Parohia Zemeş pentru a participa la Sinaxa anuală a preoților din Protopopiatul Moineşti.

Astăzi, 28 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent în Parohia Zemeş pentru a participa la Sinaxa anuală a preoților din Protopopiatul Moineşti. După citirea Sfintei Evanghelii au fost rostite imnul Mreaja Logosului şi comentariul teologic la acesta, ce îl au ca autor pe Înalpreasfinția Sa, de către părintele arhid. Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial, şi părintele protopop Costel Mareş. Tot în cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți ctitorii acestui sfânt lăcaş închinat Naşterii Maicii Domnului, de la a cărui ctitorire se împlinesc, în data de 4 octombrie, 80 de ani, el fiind construit între anii 1923-1936.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej Înaltpreasfinția Sa a vorbit preoților despre importanța liturgică, teologică şi soteriologică a sinaxei, cea care adună în jurul Potirului euharistic clerul şi poporul cel binecredincios al lui Dumnezeu. „
În fiecare început de an ne întâlnim în liturghie pentru a ne hrăni și adăpa cu Trupul și Sângele Domnului. Ierarhul este așezat în mijlocul păstoriților lui pentru a vizualiza prezența lui Hristos în lume. Prezența preoților moineșteni la această a șasea sinaxă anuală este un semn al dragostei ce ne așază în jurul Potirului euharistic din care gustăm pentru a deveni cosangvini cu Hristos”, a precizat Înaltpreasfinția Sa. Tot cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre motivația regăsirii în sinaxă a soborului preoților dintr-un protopopiat: „Întâlnirea noastră în sinaxă are mai multe motivații. În primul rând ea ne arată că toți slujitorii altarelor suntem în comuniune euharistică și că în noi transpare orice lucrare sfântă. Apoi, ea are scopul de a ne împrospăta gesturile ce însoțesc ritualul liturgic al slujbei în sobor a preoților. Ea este importantă, de semena, și pentru că ne reamintește că suntem trimiși ai lui Hristos pentru a vesti Împărăția Lui și pentru a trăi prezența Lui în viața liturgică și misionară a Bisericii. Tot cu această ocazie ne amintim de ierarhul care ne-a hirotonit și împreună cu care suntem chemați să liturghisim, să ne împărtășim împreună cu el consumând Trupul și Sângele lui Hristos și fiind prin aceasta cosangvini cu El și responsabili de administrarea Sfintelor Sale Taine. Toate acestea însumă importanța întâlnirii noastre de astăzi”.

De asemena, la acest moment festiv, au fost prezenți și elevii Școlii generale „Sfântul Ștefan Cel Mare” din localitatea Zemeș, coordonați de doamna profesor Rusu Dana, directorul acestei instituții, care au interpretat cântece religioase, precum și imnul De Ziua Unirii Principatelor Românești ce îl are ca autor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
La final, părintele protopop Costel Mareş şi părintele paroh, Popa Grigore, au mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezența în mijlocul preoților moineşteni la acest moment liturgic anual.

„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru darul pe care ni l-a făcut nouă astăzi de a sluji alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Prezența Sa alături de noi, la cele șase ediții ale sinaxei, ne arată importanța pe care o acordă vieții duhovnicești a păstoriților săi. Prin prezența Sa el ne îndeamnă la unitate în credință, într-o lume din ce în ce mai parcelizată și mai dezbinată”, a precizat părintele protopop.