Sfințirea pietrei de temelie pentru o nouă biserică în Protoieria Roman

01 Mai 2017

Parohia Bucium din comuna Valea Ursului, județul Neamț, Protopopiatul Roman, a fost în mare sărbătoare în Duminica Femeilor mironosițe. Cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a sfințit locul și a pus piatra de temelie a unui nou locaș de cult ortodox în filia Șiștari a parohiei Bucium.

În duminica a treia după Paști, numită și Duminica Mironosițelor, la orele amiezii, câteva sute de credincioși din filia Șiștari a parohiei Bucium din comuna Valea Ursului din județul Neamț, protopopiatul Roman, alături de un sobor de preoți au întâmpinat, împreună cu primarul localității nemțene și cu preotul paroh Matei Ștefan, pe delegatul IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în persoana părintelui Arhimandrit Pimen Costea, Vicar-administrativ. Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a fost întâmpinat cu flori, pâine și sare, semne ale ospitalității moldave.

La eveniment au fost prezente câteva sute de persoane care au asistat la slujba specială de punere a pietrei de temelie a noului locaș de cult ce urmează a se ridica în satul Șiștari, dat fiind faptul că biserica veche nu mai corespundea în nici un fel nevoilor liturgice ale acestei zone. Noul locaș a fost pus sub ocrotirea Maicii Domnului.

 În cuvântul său, părintele Arhimandrit Pimen Costea a încurajat și îmbărbătat pe membrii acestei comunități, îndemnând cu blândețe pe aceștia să se implice, fiecare după putința sa, în lucrarea ce presupune ridicarea noii biserici:

 „Să vă învrednicească Dumnezeu să și sfințiți această biserică și când veți trece prin altarul ei să vă închinați celui mai sfânt loc de pe pământ. Nu este ușor să se construiască o biserică, de multe ori este aproape imposibil. Dar și mântuirea noastră este o nebunie, pentru faptul că încercăm să fim buni și să fim împotriva curentului acestui veac. Deși ne definim ca un popor creștin, ne-am pervertit valorile și am lăsat la o parte tot ceea ce este bun și sfințitor și ne-am angajat la lucruri care nu fac cinste nici oamenilor, mai cu seamă Lui Dumnezeu. Doar Hristos ne ajută să mergem mai departe. Uneori, pare inutilă prezența Lui Dumnezeu în viața noastră. O biserică poate fi asemănată și cu dormitorul veșniciei. Plecăm din casa noastră și ne odihnim de multe ori în sânul Bisericii. În acest pridvor al veșniciei să ne regăsim cu toții! Să iubim Biserica pentru că în ea ne naștem și cu ea plecăm în veșnicie. Aici ne-am născut, aici ne-am cununat și tot aici ne vom primi prohodul trecerii în veșnicie.  Nimic nu e prea greu dacă ai un minim de voință și un gram de hărnicie. Să dăruiți fiecare câte o fărâmă din ființa dumneavoastră la edificarea lăcașului de cult. Hristos a Înviat!”.

La final, preotul paroh a mulțumit părintelui Vicar administrativ Pimen Costea pentru frumoasa slujbă oficiată, primarului, preoților colegi și credincioșilor pentru prezență și sprijin în organizarea evenimentului.

(Pr. Daniel Marari)