Sfințirea capelei mortuare din Parohia Goioasa, Protoieria Moinești

Duminică, 29 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a slujit în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitatea Goioasa, unde a sfințit capela mortuară construită în doar câteva luni de către enoriașii parohiei și prin strădania părintelui paroh Constantin Motoca.

Capelei mortuare „Anastasia” din Parohia Goioasa a primit haina binecuvântării și i s-a pus hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena. Așezământul se încadrează frumos în partea vestică a ansamblului eclesial ce conține biserica veche (de la 1837), biserica nouă și noul lumânărar.

Ca simbol al prețuirii și încurajării pentru activitatea pe care o desfășoară în parohie și pentru coordonarea exemplară a lucrărilor, preotului paroh Constantin Motoca i s-a conferit rangul de iconom stavrofor, iar dintre ctitorii care au contribuit la ridicarea capelei amintim, ordinul Melchisedec Ștefănescu, Clasa I, pentru domnul comisar șef de poliție Tuluc Adrian-Claudiu. Printre credincioșii care au dorit să-și scrie numele în rândul ctitorilor amintim deasemenea familiile: Nicușor și Alina Cernea, Teodora și Cătălin Bălău, Edit și Cristinel Colpoș, Nicușor Cernea, Sorina și Liviu Moldovanu.

La acest moment haric, precum și la Sfânta Liturghie, au participat preotul Costel Mareș, protopop al Protoieriei Moinești, prefectul județului Bacău, domnul Lucian – Gabriel Bogdănel, domni primari din comunele din împrejurimi, precum și pr. arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, care a subliniat în cuvântul de învățătură rostit, minunata potrivire a Sfintei Evanghelii din Duminica a XXIV-a cu momentul de sărbătoare a comunității Parohiei Goioasa:

„Astăzi sfințim un așezământ unde se vor săvârși rugăciunile de însoțire spre cimitir (dormitor) a celor adormiți. Aceste rugăciuni le facem cu nădejdea că ne vom ridica la a doua venire a Domnului spre viața cea veșnică alături de Domnul nostru Iisus Hristos, așa cum fiica lui Iair s-a sculat vie alături de familia ei și alături de Domnul Hristos. De asemenea trebuie să nu uităm că așa cum ne îngrijim de cei morți trupește prin rugăciune, așa trebuie să ne îngrijim și de cei morți duhovnicește. Ba chiar mai mult, pentru că adevărata moarte de care trebuie să ne înfricoșăm este moartea aceasta duhovnicească!”

De asemenea, părintele protoiereu Costel Mareș a mulțumit Înaltpreasfințitului Ioachim și a evidențiat lucrarea minunată și distinctă a harului lui Dumnezeu care se revarsă în Sfânta Liturghie în mijlocul căreia slujește păstorul:

Mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit de prezența Înaltpreasfinției voastre în acest loc care este așezat pe înălțimile subcarpaților și care, se pare, este așezat și pe înălțimile duhovnicești ale credincioșilor iubitori de Liturghie. Pacea și bucuria Duhului Sfânt ce s-a așternut peste sufletele noastre este răspunsul lui Dumnezeu pentru omul însetat de Liturghie!”.

La final, Înaltpreasfințitul Ioachim i-a felicitat pe credincioși, dar și pe ctitori:

Vă felicit pentru faptul că sunteți receptivi și receptacoli la ceea ce face Biserica, de aceea, în calitate de Ierarh al locului, vă mulțumesc și vă sărut sufletele deschise și nobile care sunt din mâna lui Dumnezeu”.

Răspunsurile la strană au fost oferite de corul de maici de la Mânăstirea Diaconești, împreună cu câțiva tineri cântăreți din protoieria Moinești.

(pr. drd. Simion Anăstăsoaie)