Sfințirea Așezământului social-filantropic "Sfântul Spiridon" din Parohia Petrești, Protoieria Sascut

23 Septembrie 2018

 

Astăzi, 23 septembrie 2018, în Duminica a XVIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a sfințit Așezământul social-filantropic din Parohia Petrești, comuna Pâncești, Protopopiatul Sascut, construit între anii 2012-2018 .

Ziua a debutat cu oficierea slujbei Utreniei și a Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți, sub protia părintelui protoiereu Ioan Negoiță, la care s-au alăturat numeroși credincioși din parohie și comună, oficialități și alți invitați.

În cuvântul de învățătură părintele protoiereu a subliniat importanța păstrării identității noastre naționale și a valorilor spirituale românești, între care la loc de cinste este instituția sfântă a familiei așa cum a rânduit-o Dumnezeu încă de la crearea lumii: bărbat, femeie și copii.

În cadrul evenimentului s-a derulat și programul eparhial "Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!", unde elevii din zonă au fost binecuvântați prin rugăciunea Ierarhului și au primit pachete cu rechizite și gustări.

A urmat apoi slujba de sfințire a Așezământului, în cadrul căreia, Înaltpresfințitul Părinte Ioachim, pentru munca și efortul depus în realizarea acestei construcții, a conferit distincția de iconom stavrofor preotului paroh Timoșenco Florin, distincții de vrednicie primarului comunei, dl Vișinel Grădinaru, și dlui Ioan Toncea, cercetător științific la Institutul Fundulea, precum și celorlalți colaboratori, care l-au sprijinit în edificarea așezământului sfințit astăzi.

În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpresfințitul Părinte Ioachim a felicitat pe preotul paroh și comunitatea care i-a fost alături pentru realizările înfăptuite, atenționând asupra pericolului pe care-l reprezintă pentru moralitatea neamului românesc globalizarea; a subliniat importanța familiei pentru viitorul acestui neam, îndemnându-i pe cei prezenți  să-L mărturisească pe Hristos în mod plenar prin participarea la referendumul din 6-7 octombrie 2018, prin a spune "DA" familiei întemeiate pe căsătoria  dintre un bărbat și o femeie, așa cum a rânduit Dumnezeu dintru începuturi și cum a binecuvântat Mântuitorul la nunta din Cana Galileii.

La final, părintele paroh a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântarea zilei de astăzi și bucuria duhovnicească oferită credincioșilor, precum și Părintelui Arhimandrit Pimen Costea - vicar eparhial, pentru participarea la acest eveniment. 

Întâlnirea de astăzi a fost marcată și prin prezența inedită la un astfel de eveniment a membrilor Asociației "geto-dacii" din Moldova, care îmbrăcați în costumele strămoșilor noștri, au amintit celor prezenți   în anul centenarului, al comemorării Făuritorilor Marii Uniri de la 1918, de rădăcinile neamului românesc.(Pr Albu Gabriel)