Sfințirea aşezământului cultural-catehetic şi social-filantropic din Săucești

În Duminica a VI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a binecuvântat ostenelile enoriaşilor din Parohia "Adormirea Maicii Domnului", Săuceşti, Protopopiatul Bacău. Edificiul a fost ridicat în aproprierea bisericii și vine să întregească truda de peste două veacuri a acestei comunități creștine.

Construcția, începută în anul 2008, are o arhitectură deosebită și cuprinde o sală centrală cu multiple utilizări, alături de o bucătărie utilată și o cameraămortuară. De asemenea, ea beneficiază de o pictură frumoasă, în stil bizantin, care întregește atmosfera de rugăciune”, a declarat preotul Ioan Vadana, parohul bisericii din Săucești.

Din zorii zilei, credincioşii băcăuani şi-au îndreptat paşii către sfântul lăcaş din satul Săuceşti pentru a se închina raclei cu sfintele moaşte, adusă de la Catedrala arhiepiscopală din Roman, special pentru această ocazie. Chiriarhul locului a fost primit cu pâine, sare şi flori de către copiii şi tinerii din parohie, îmbrăcați în frumosul port popular moldovenesc, reprezentativ pentru această comună a cărei începuturi sunt atestate încă din vremea Sfântului voievod „Ştefan cel Mare”.

IPS Părinte Ioachim a oficiat Slujba de sfințire a noului aşezământ cultural-duhovnicesc şi social-filantropic cu hramul "Intrarea Maicii Domnului în Biserică", în cadrul căreia a citit o rugăciune de binecuvântare compusă pentru acest moment de sărbătoare.

Apoi, Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată, alături de preoții din parohiile vecine, de față fiind prezenți reprezentanți ai autorităților județene şi locale, precum şi mulțime de credincioşi.
 

Această slujbă de binecuvântare a fost împodobită de către dumneavoastră, iubiți credincioși, participanți și colaboratori ai părintelui paroh la realizarea acestui obiectiv religios. Părintele Ioan este un părinte care se angajează în multe proiecte, el însuși fiind un exemplu pozitiv și acesta este un lucru deosebit în Biserica lui Hristos. Comunitatea aceasta, satul acesta are o istorie multiseculară care – iată! – astăzi se înnoiește cu o nouă pagină scrisă în cartea veacurilor prin truda jertfelnică a frățiilor voastre”, a precizat IPS Ioachim ca o concluzie, în cuvântul sau plin de învățătură și har.

În darea de seamă, așa cum se obișnuiește la fiecare slujbă de sfințire,  părintele paroh de la Săucești a adresat în cuvântul său emoționant, mulțumiri speciale Ierarhului, părintelui protopop, colegilor preoți, oficialităților publice județene și locale prezente, precum și bunilor săi enoriași fără de care nu s-ar fi putut realiza acest obiectiv.

Pentru bogata activitate liturgică, pastorală, duhovnicească şi administrativă desfăşurată cu responsabilitate în parohia Săuceşti, părintele Ioan a primit înalta distincție a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: "Crucea moldavă" pentru clerici. (Pr. Daniel-Ionel Marari)