Sfinții Brâncoveni serbați la Schitul Sfântul Alexie din comuna Parava a județului Bacău

Credincioşii cu mic și cu mare au participat luni, 16 august 2021, la cel de-al doilea hram al Schitului "Sfântul Alexie" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni” - Parava, judeţul Bacău. În ajunul sărbătorii, la ceas de seară, un sobor de preoţi a oficiat slujba Privegherii, la finalul căreia credincioșii prezenţi au fost miruiţi şi au primit litie.

În ziua cinstirii Sfinţilor Martiri Brâncoveni, clopotele şi toaca aşezării monahale din „Poiana lui Dumnezeu” au răsunat după răsăritul soarelui. Slujba Ceasurilor a fost urmată de Acatistul Sfinţilor Martiri Brâncoveni, fiind apoi oficiată slujba Sfintei Liturghii.

Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost arhimandritul Andrei Ioniţă, exarh cultural al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Din soborul slujitorilor au mai făcut parte părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Sectorului Cultural al Administrației Eparhiale de la Roman şi protosinghelul Alexie Lazăr, stareţul Schitului "Sfântul Alexie" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni – Parava.

 În cadrul slujbei s-a săvârşit într-un cadru solemn pomenirea celor adormiţi. La momentul Chinonicului tinerii de la strană au interpretat Balada Sfinţilor Brâncoveni.

 Predica sărbătorii a fost ţinută de către arhimandritul Andrei Ioniţă, care a vorbit despre importanța mărturisirii dreptei credințe ortodoxe în vremuri dificile.

La finalul Liturghiei Preacuviosul Părinte Protosinghel Alexie Lazăr a mulţumit preoţilor care au răspuns cu dragoste invitaţiei de a se ruga împreună la hramul schitului din Poiana lui Dumnezeu şi credincioşilor care i-au cinstit cu evlavie pe Sfinţii Martiri Brâncoveni. Prin purtarea de grijă a protosinghelului Alexie Lazăr, oamenii au primit câte un pachet consistent cu alimente. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Armonia de la Constanța.

De remarcat este faptul că în această oază de spiritualitate monastică se desfășoară de câțiva ani o deosebită activitate pastorală, misionară și edilitară. Aici, cu binecuvântarea Chiriarhului se ridică un Centru misionar cultural-catehetic care va implica prin colaborarea cu Biroul de catehizare și tineret eparhial tineri în diverse tabere tematice.

...

Piatra de temelie a Schitului "Sfântul Alexie" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni” a fost pusă pe 2 iunie 2016, de către vrednicul de pomenire arhimandrit Serafim Huzdup. Terenul a fost donat de sora Maria Manea, care şi-a dorit ca pe actualul amplasament al aşezământului monastic să fie ridicată o poartă a cerului. Prin efortul protosinghelului Alexie Lazăr, sprijinit de câţiva ctitori din mai multe părţi ale ţării, s-a ridicat actuala biserică din lemn, ce a fost sfinţită pe 23 septembrie 2017 de către Înaltpreafinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. În prezent, se află în construcţie o casă pentru obştea monahală şi pentru pelerinii care doresc să participe la sfintele slujbe. Momentan, schitul poate oferi zece locuri de cazare în cele câteva căsuţe din lemn amenajate în incinta aşezării monahale. Schitul "Sfântul Alexie" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni” se află în comuna Parava din judeţul Bacău, la aproximativ zece kilometri de localitatea Răcăciuni, situată pe drumul european E 85. Venind de la Bacău, în localitatea Răcăciuni, se face dreapta spre Parava, traseul fiind ghidat de numerose indicatoare. Aşezământul monastic este înregistrat şi pe hărţile online sub denumirea „Schitul Sfântul Alexie”.