Sfântul Luca al Crimeei pomenit în Parohia Lazaret

12 Iunie 2019

Marți, 11 iunie 2019, la Parohia Ortodoxă Lazaret din Bacău a avut loc pomenirea Sfântului Luca al Crimeei, ale cărui sfinte moaște se adăpostesc în biserica parohială.

Sărbătoarea a început pe data de 10 iunie,  cu săvârșirea Vecerniei, Litiei și Utreniei. A doua zi, credincioșii prezenți au participat la Taina Sf. Maslu,  Acatistul sfântului și slujba Sf. Liturghii. Soborul format din 11 preoți a săvârșit apoi slujba de multumire a celor vii față de binefacerile primite de la Dumnezeu prin rugăciunile Sf. Luca al Crimeii. A urmat pomenirea celor adormiți și agapa creștină pentru 300 de persoane.
În cuvântul de învățătură,  Pr. Adam Iulian a evocat viața plină de suferință a sfântului și a îndemnat pe cei prezenți la imitarea dragostei cu care Sf. Luca cerceta și vindeca bolnavii, precum și a curajului cu care mărturisea credința în Hristos.
 Numit adesea drept doctor "fără-de-arginți", Sfântul Luca al Crimeei a fost un ierarh mărturisitor ce a pătimit mult pentru dragostea și credința lui în Hristos în temnițele comuniste.