Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu a devenit ocrotitor al bisericii din Praja

30 August 2015

În Duminica a XIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent în mijlocul credincioșilor din satul Praja, Parohia Fântânele, comuna Motoșeni, Protopopiatul Sascut.

În această localitate așezată între culmile Tutovei, a existat încă de la începutul secolul al XVII-lea un mic schit din lemn, pârjolit de tătari în desele lor descinderi pe teritoriul Moldovei de Jos (1711 – Bătălia de la Stănilești).

Având vocație de ctitori, locuitorii satului Praja aveau să construiască, potrivit documentelor vremii și inscripției în bronz de pe colopotul mic din turnul ridicat la intrarea în ansamblul eclesial, la anul 1810, o bisericuță din lemn, bijuterie arhitecturală pentru acele timpuri.

Vitregiile vremii și-au pus amprenta asupra lăcașului de cult, astfel că Părintele paroh Ionuț Corobană, având sprijinul enoriașilor și al Conisliului Local al Primăriei Motoșeni a inițiat un proiect de restaurare și conservare a acestui edificiu spiritual.

Astăzi, 30 august, la finalizarea lucrărilor, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a oficiat slujba de resfințire, în prezența preoților din parohiile învecinate alături de Părintele Ioan Negoiță - protopop al Protopopiatului Sascut, d-l Dorian Constantin Pocovnicu - Prefectul Județului Bacău, d-l Primar Corneliu Constantin Ghelase Armencea și credincioși veniți în număr mare din comunele apropiate.

În cuvântul său, ierarhul a consemnat importanța zilei: „am împlinit, astăzi, lucrarea de resfințire a lăcașului de închinare din Parohia Fântânele, cu hramul Înălțarea Domnului, căruia i-am adăugat și cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului, pe care îl pomenim în ziua de 30 august. Am simțit duhul înaintașilor, mireasma rugăciunii și evlavia binecredincioșilor creștini din această regiune a eparhiei noastre. ”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Ioachim a hirotesit în treapta de iconom pe Părintele paroh Ionuț Corobană și a oferit distincții de vrednicie credincioșilor care s-au evidențiat prin efortul pe care l-au depus la împlinirea lucrărilor de refacerea a lăcașului sfânt.