Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, sărbătorit în Parohia Sascut-Sat

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 15 - 17 septembrie 2021, în Biserica Parohiei Sascut-Sat din Protoieria Sascut au fost organizate Zilele Sf. Ier. Dionisie Erhan.

 

Evenimentele cultural-religioase desfășurate în Parohia Sascut-Sat în contextul sărbătorii închinate Sfântului Dionisie Erhan au debutat miercuri, 15 septembrie, prin aducerea sfintelor moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae, ale Sfântului Vasile cel Mare și ale Sfântului Dionisie Erhan de către o delegație a Centrului eparhial Roman în frunte cu părintele arhimandrit Andrei Ioniță, exarh cultural în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a transmis celor prezenți binecuvântarea Chiriarhului și a vorbit despre importanța acestui tip de evenimente în viața comunităților creștine:

“Trăim un moment duhovnicesc, de fiecare dată amintindu-ne de mai-marii noștri; este o sărbătoare în această frumoasă comunitate, fiind cea de-a doua ediție a manifestărilor culturale și spirituale pe care această parohie, sub oblăduirea Sfântului Dionisie, primește o binecuvântare de la Dumnezeu, dar și de la Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. Îl cinstim pe Sfântul Dionisie pentru viața sa frumoasă, pentru viața dusă în lumina Duhului Sfânt și îi rugăm și pe toți sfinții ca să ocrotească patria noastră și credința, mai ales pe sfinții care au venit astăzi în această biserică și au îmbogățit patrimoniul spiritual al credincioșilor . Să vă bucurați de fiecare zi a evenimentului dumneavoastră pentru că acest tip  de eveniment gravitează în jurul Sfintei Liturghii, deoarece Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie reprezintă  centrul vieții spirituale”.

La final, părintele protoiereu a mulțumit chiriarhului pentru binecuvântări, precum și tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a acestui moment de rugăciune:

“Bucuria însuflețește inimile noastre în această zi de o importanță covârșitoare pentru comunitatea sascuteană și pentru Protopopiatul nostru. Ne bucurăm că de astăzi înainte cei doi mari sfinți ai Ortodoxiei și apărători ai dreptei credințe sunt ocrotitori ai acestor locuri. De asemenea, felicităm pe părintele Alexandru Grigoraș care, prin acest dar al cântării, a reușit să aducă mai aproape de noi o comunitate din Italia și să o înfrățească cu cea din Sascut”.

Acest eveniment face parte din Sărbătoarea Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, prăznuit pe data de 17 septembrie, o părticică din sfintele sale moaște aflându-se în acest sfânt locaș. Evenimentul de bucurie închinat acestui mare sfânt este alcătuit din mai multe zile duhovnicești:

În cea de-a doua zi a evenimentului, joi, 16 septembrie, începând cu ora 16.00, a fost oficiată slujba Vecerniei Unită cu Litia;

Vineri, 17 septembrie a fost săvârșită slujba Utreniei și Sfânta Liturghie pentru prăznuirea Sfântului Ierarh Dionisie, apoi
bucuria acestor evenimente a culminat cu un concert de muzică psaltică la care a participat Corul Psaltic “Filomelos” din Borzești, alături de dra. Ribale Wehbe din Liban.
Conferința duhovnicească cu tema Mărturisitorii Ortodoxiei a fost deschisă prin citirea cuvântului Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, intitulat "Astăzi ne omagiem răstigniți neamului", de către părintele Vasile Abageru, protoiereul locului. Tema a fost susținută de către actorul și scriitorul Dan Puric, care în deschidere a subliniat că: "Despre Dumnezeu și iubirea Lui nu trebuie să vorbești, ci trebuie să mărturisești" și a evocat viața, suferințele și exemplu de adevărați creștini ai celor ce au suferit în închisorile comuniste.

La finalul acestei seri speciale, pr. paroh Alexandru Grigoraș a declarat: "Nădăjduim ca manifestările culturale şi liturgice organizate de Zilele Sf. Ier. Dionisie Erhan să fie un urcuș duhovnicesc pentru cei care vor lua parte la ele, totodată, rugându-i pe sfinţii ocrotitori –  Nicolae, Vasile cel Mare şi Donisie – să fie mijlocitori înaintea tronului dumnezeiesc pentru mântuirea sufletelor noastre".

(Apostu Alexandru, asistent social)