Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului sărbătorit în Salina Târgu-Ocna

27 Aprilie 2018

Sărbătoare mare a fost în cele mai de jos ale pământului, în dimineața zilei de 25 aprilie, zi în care Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului și a Sfântului Evanghelist Marcu.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și sub îndrumarea părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu, în această zi minunată de Prier, în Biserica „Sf. M. Mc. Varvara și Sf. Cuv. Mc. Paraschevi din Roma” din Salina Târgu-Ocna, s-a săvârșit slujba Acatistului Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului și Sfânta Liturghie în sobor. La puțin timp după trecerea la cele veșnice a unui alt părinte duhovnicesc al Arhiepiscopiei noastre, din adâncul pământului s-au înălțat rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru a-l rândui pe vrednicul de pomenire Arhimandrit Epifanie Bulancea, ctitor de multe biserici și duhovnic al multor preoți și credincioși ai Văii Trotușului și nu numai, în locașurile Sale cele veșnice.
Numele preacuvioșiei sale este legat foarte mult și de începuturile bisericii din masivul de sare, fiind considerat unul dintre ctitorii acestui locaș de închinare din Salina, Târgu-Ocna, alăturându-se astfel celor care, trecuți la cele veșnice, s-au ostenit și și-au adus aportul la înființarea acestui loc minunat de rugăciune. Un ziar al vremilor de atunci spunea următoarele lucruri: „În perioada săpăturilor, o contribuție importantă a avut-o preotul inginer Epifanie al cărui nume este legat și de reclădirea în 1991 a bisericii Mănăstirii Măgura, demolată până în temelii”. Nu numai în perioada săpăturilor a fost alături de mineri și de conducerea Salinei din Târgu-Ocna, ci și pe parcursul împodobirii acestei biserici.
Grupurile de copii și închinătorii prezenți la Sfânta Liturghie s-au alăturat soborului de preoți în rugăciunile înălțate către Dumnezeu, cerând, prin mijlocirea Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, să ne învrednicească și pe noi de cereștile locașuri.

Preot Elisei Roncea