Sfântul Apostol Andrei a fost serbat la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

30 Noiembrie 2017

În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de părintele arhimadrit Pimen Costea, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de părinți consilieri, slujitori ai catedralei și diaconi.  Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a asistat la slujbă.

                     Catedrala arhiepiscopală ,,Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a îmbrăcat veșmânt de sărbătoare în ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei. Numeroși credincioși au participat la  Dumnezeiasca Liturghie, fiind  în rugăciune alături de un sobor de preoți și diaconi sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial.

               La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a oferit celor prezenți, cler și popor, un cuvânt de învățătură, vorbind despre rolul împlinirii poruncilor în câștigarea mântuirii, dorul după desăvârșire sădit lăuntric în fiecare persoană umană, precum și despre piedicile în calea mântuirii, subliniind și pilda de urmat a Sfântului Andrei, Încreștinătorul poporului nostru.

  ,,Sfântul Apostol Andrei, pe care astăzi îl cinstim este pictat  ducându-și crucea în spate cu mâna stângă, este cel care pare a spune că a ales acest altar de jertfă – crucea în formă de x - pentru că nu s-a simțit vrednic să fie răstignit pe o cruce (de formă latină), așa cum Învățătorul său a fost răstignit. Sfântul nu este doborât de durere sau la capătul speranței, ci în atitudine orantă și copleșit de bucuria de a vedea în extaz pe Hristos. De asemenea, el arată cu mâna dreaptă spre Răsărit, spre punctul cardinal de unde răsare soarele, de unde vine mântuirea Celui care este mai mare decât soarele neînvins-sol invictus, zeul pe care militarii romani în adorau. Apostolul arată spre Răsărit, adică spre Hristos, așa cum a arătat și când L-a făcut cunoscut fratelui său Petru, zicând: Am găsit pe Mesia (ce se tâlcuiește Hristos)” In. I,41.”

          De asemenea, Ierarhul a făcut mențiuni cu privire la faptul că sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este evenimentul care uneşte de aproape două mii de ani pe toţi românii în acelaşi cuget şi credinţă strămoşească, explicând că doar în Hristos toate lucrurile capătă sens.

   ,,Doar în Hristos toate lucrurile au sens și El este singura cale care ne poartă prin intersecțiile acestei lumi labirintice. El este Axa lumii care adună în Sine văzutul și nevăzutul, și în Care orice suferință devine binecuvântare, și orice cruce este altar și scară. Pe această cale suntem chemați să urmăm lui Hristos asumându-ne și noi crucea personală, într-un continu exercițiu ascetic, devenind răstigniții Mielului.”

    Tot acum, Părintele Arhiepiscop Ioachim a felicitat cu prilejul serbării ocrotitorului spiritual pe părintele Andrei Ioniță, mare eclesiarh al Catedralei ,,Sf. Cuv. Parascheva”.

(pr. Daniel Marari)