Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru părintele Arhimandrit Serafim Huzdup, la Roman

În dimineața zilei de sâmbătă, 13 iunie 2020, în ritmul rugăciunii și al suspinelor neîntrerupte, a fost oficiată Sfânta Liturghie pentru sufletul părintelui Arhimandrit Serafim Huzdup, Exarh al mănăstirilor, Ecleziarh al Catedralei Arhiepiscopale și consilier eparhial al sectorului agricol-silvic al Administrației Eparhiale de la Roman, mutat de curând la Ceruri.

 

Alături de trupul neînsuflețit al acestuia, ce a fost depus în pronaosul Catedralei arhiepiscopale „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, după Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului de către IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, unde acesta a îndeplinit ascultarea de Mare ecleziarh.

 Aici au fost înălțate de către Părintele Arhiepiscop Ioachim rugăciuni pentru sufletul părintelui mutat în veșnicia lui Dumnezeu.

Alături de Părintele Arhipăstor și de P.Cuv. părinte Pimen Costea, Vicar eparhial, la slujbă au participat preoți consilieri și inspectori eparhiali, părinți stareți, călugări și călugărițe, precum și fii și fiice duhovnicești.

La finalul slujbei de pomenire, Ierarhul a rostit un cuvânt de mângâiere pentru familia îndoliată a părintelui Arhimandrit Serafim, în care a evidențiat latura duhovnicească a acestuia.

Îndoliată familie, iubiți fii și fiice duhovnicești! Urmând legea firii, din punct de vedere trupesc, el nu va mai veni niciodată în catedrala aceasta unde a slujit cu atâta evlavie, precum și pentru celelalte ascultări pe care le-a primit de la noi în tot această perioadă cât a fost la Centrul Eparhial. Este o durere, o pierdere, este un fel de ruptură dintre noi și cel care pleacă trupește. Sufletește, ne vom întâlni permanent! Dumnezeu le are pe toate întru socotința sa, îl lăsăm pe Dumnezeu să judece iar noi, neputincioși și resemnați, evident că vom rămâne în legătură duhovnicească cu el, cu familia care rămâne, cu toți cei pe care i-a ocrotit din punct de vedere părintesc. Părintele Serafim a fost special din multe puncte de vedere, fiind unul dintre părinții care au știu să exercite o paternitate spirituală cu totul aparte, în contextul timpurilor distructive și diversificate pe care le trăim. După cum se știe, părintele Serafim a fost un prieten al monahilor și monahiilor, fiind Exarh, în această calitate a știut să răspundă la nevoile spirituale, administrative ale mănăstirilor noastre. Astăzi, simțim că o floare duhovnicească se rupe din buchetul nostru și Dumnezeu știe să o așeze în Cer. Acolo unde drepții sunt în ascultarea lui Dumnezeu! Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Apoi, în glasul clopotelor din străvechiul turn episcopal, trupul părintelui Serafim a fost condus pe drumul care l-a dus la mănăstirea de metanie de la Runc.

Slujba Înmormântării va fi oficiată în Paraclisul Mănăstirii Runc, cu hramul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, în ziua de 14 iunie 2020, începând cu ora 11.00, urmată de înhumarea trupului neînsuflețit în cimitirul mănăstirii.

(pr. Daniel Ionel Marari)