Sfânta Liturghie arhierească la început de post, în Catedrala arhiepiscopală din Roman

Luni, 1 august 2022, în prima zi a postului închinat de Sfânta Biserică Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Cu acest prilej, în cadrul liturgic, doi tineri au primit Sfânta Taină a Hirotoniei.

În prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim s-a regăsit în comuniune liturgică în Catedrala arhiepiscopală din Roman, săvârșind Sfânta Liturghie împreună cu soborul preoților din care a făcut parte părintele Ioan Bârgăoanu, protopop al Protopopiatului Onești, părintele Arhimandrit Andrei Ioniță, dar și preoți oneșteni. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Soltănel Dumitru Ciprian a fost hirotonit în treapta de preot pe seama Parohiei Scăriga, Protopopiatul Onești, iar teologul Teriș Răzvan Cosmin a fost hirotonit diacon.

În cuvântul adresat celor prezenți, părintele Ioan Bârgăoanu a menționat motivația pentru care cei doi doi teologi au fost chemați la slujirea preoțească în Protopopiatul Onești, răspunzând nevoilor pastorale și liturgice ale unor parohii din această unitate administrativă a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, subliniind faptul că Trupul Domnului este mereu prezent în viața Bisericii și asigură menținerea vieții spirituale a credincioșilor: Astăzi, în cadrul Sfintei Taine a Hirotoniei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit Trupul lui Hristos candidatului la preoție, Trup pe care preoții și credincioșii Îl consumă împreună cu Sfântul Sânge, dar care în chip nevăzut continuă să rămână prezent în Biserică, umplându-ne viața spirituală de lucrarea Sa. Referindu-se la misiunea pastorală a preotului, părintele Ioan a amintit despre semnificația simbolică a veșmintelor preoțești, epitrahilul reprezentând, după cum spune Sfântul Antim Ivireanul în Didahii, sufletele care atârnă de gâtul preotului, acesta fiind responsabil de fiecare suflet încredințat de episcop prin Taina Hirotoniei și a Duhovniciei, în parohia unde slujește.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit celor doi teologi hirotoniți despre chemarea Preoției și misiunea pe care un slujitor al lui Dumnezeu trebuie să o împlinească, căutând mijloacele cele mai potrivite pentru a călăuzi comunitatea credincioșilor în viața duhovnicească. Apoi a felicitat familiile celor doi tineri și le-a îndemnat părintește să sprijine activitatea misionară a celor hirotoniți, în parohiile încredințate.