Sfânta Ecaterina serbată la Parohia Mănăstirea Cașin

25 Noiembrie 2016

Parohia Mănăstirea Cașin, cu hramurile „Sfântul Arhidiacon Ștefan” și „Sfânta Mare Mc. Ecaterina”, din Protopopiatul Oneşti, judeţul Bacău, a venerat pe unul dintre sfinții ei ocrotitori. Părintele Ioan Bârgăoanu, parohul acestei comunități de credincioși, alături de un impresionant sobor de preoți oneșteni, a serbat pe Sfânta Ecaterina, vineri, 25 noiembrie, în cadrul Sfintei Liturghii.

Delegatul IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la acest moment de sărbătoare și rugăciune sfântă a fost Părintele Arhimandrit Andrei Ioniță, mare ecleziarh al Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Acesta a adus spre închinare Icoana Maicii Domnului Pantanasa, copie fidelă după cea de la Mrea Vatopedi, care se află în catedrala Arhiepiscopală din orașul Roman. Aceasta va rămâne în biserica de aici spre a fi venerată până marți 29 noiembrie. Alături de el au fost prezenți la slujbă și Pr. Ilarion Mâță, Inspector Eparhial și Pr. Ctin Alupei, Inspector Eparhial.

La timpul cuvenit, Părintele Ioan Roncea, preot capelan la Biserica „Sf. Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiu Bacău, slujitor în sobor, imediat după citirea pericopei evanghelice, a explicat textul biblic citit, scoțând în evidență viața și credința de nezdruncinat al Sfintei Ecaterina.

Părintele Arhim. Andrei Ioniță a vorbit despre Sfânta Ecaterina și despre cinstirea sfinților în general, arătând  cât de importantă este mijlocirea lor pentru mântuirea oamenilor.

Sfânta Ecaterina este și ocrotitoarea intelectualilor. Momentul duhovnicesc de astăzi ne face ca mai întâi să mulțumim lui Dumnezeu pentru că am săvârșit Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul nostru și în prezența părintelui paroh și protopop, alături de toți părinții din sobor. Este o mare bucurie când poporul se întâlnește cu sfinții, când se întâlnește cu o Icoană făcătoare de minuni, cu sfinte moaște, mai precis când oamenii se întâlnesc cu Dumnezeu prin sfinții Săi, care ne fac să ducem o viață în lumina Duhului Sfânt.”

La final, părintele protopop a mulțumit IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, preacucernicilor și preacuvioșilor părinți din sobor, precum și mulțimii de credincioși adunați pentru a participa la serbarea zilei închinate Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

(Pr. Daniel Marari)