Sfânta Cuvioasă Parascheva serbată în Parohia Blăgești din Protopopiatul Buhuși

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, vineri, 13 octonbrie 2017, a fost cinstită Sf. Cuv. Parascheva ocrotitoarea Parohiei Blăgești din Protopopiatul Buhuși.

 

La eveniment au participat: părintele Arhim. Pimen Costea, vicar – administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintele Protopop Vasile Cozma, un sobor de preoți din cercul pastoral nr. 1 „Sf. Nicolae – Buhuși ”, alături de credincioși din comuna Blăgești.

A fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia, apoi s-au citit rugăciunile de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra comunității, iar la final, slujba de pomenire a ctitorilor adormiți care au contribuit la ridicarea acestui sfânt locaș.

În cuvântul de învățătură, părintele Protopop a vorbit despre viața Sf. Cuv. Parascheva și despre aducerea moaștelor în țara noastră „În anul 1641, după ce binecre­dincio­sul domn Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, câr­muitorii ei de atunci, patriarhul Partenie I, zis cel Bătrân (1639-1644), împreună cu mem­­brii Sinodului său, au hotărât să-i ofere, drept re­cu­noștință, moaș­­tele Cuvioasei Parascheva”. De asemenea, s-a explicat  faptul că  la Catedrala Arhiepiscopală de la Roman se află o părticică din moaștele Sf. Cuv. Parascheva care se bucură de o mare cinstire din partea credincioșilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar-eparhial, a transmis binecuvântarea și purtarea de grijă pe care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim le are față de preoții și credincioșii Protopopiatului Buhuși și a apreciat evlavia credincioșilor Parohiei Blăgești pentru Sf. Cuv. Parascheva, știut fiind că în biserica parohială de la Blăgești se află spre închinare acoperământul Cuvioasei.