Sf. Ierarh Nicolae cinstit la Filia Ciumași din Parohia Brad

04 Decembrie 2017

Duminică, 3 decembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Filia Ciumași, Parohia Brad din Protopopiatul Buhuși a fost cinstit ocrotitorul spiritual al comunității, Sf. Ierarh Nicolae.

 

În mijlocul preoților și a credincioșilor a fost prezent părintele Protopop Vasile Cozma sub protia căruia au fost săvârșite slujba Vecerniei unită cu Litia.

În cuvântul de învățătură părintele protopop  a vorbit despre viața Sf. Ierarh Nicolae, despre modelul său de generozitate, milă creștină și fapte bune, care l-au făcut să fie unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți sfinți. Deși de la Sf. Nicolae nu ne-a rămas nici o operă scrisă, așa cum au lăsat alți sfinți ( Sf. Vasile cel Mare, Sf. Maxim Mărturisitorul etc.), el este cunoscut datorită operei sale filantropice, fiind singurul sfânt în a cărui zi de pomenire se împart daruri tuturor și în special copiilor care îi poartă numele și în rândul cărora Sf. Nicolae este atât de iubit.

Tot acum, părintele protopop a amintit și de mesajul de binecuvântare pe care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim l-a adresat preoților și credincioșilor din întreaga Arhiepiscopie a Romanului și Bacăului cu ocazia „Zilei Naționale – 1 Decembrie” și a subliniat faptul că deși această comunitate este una mică, ea este vie, lucrătoare prin activitatea credincioșilor și a părintelui paroh Chiper Cătălin Robert, activitate pe care o va împărtăși și Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim ca răspuns la binecuvântarea și dragostea pe care Înaltpreasfinția Sa le are față de toți credincioșii și preoții Eparhiei.

Apoi a fost săvârșită slujba de pomenire a ctitorilor adormiți între care se numără un nume care face cinste acestei comunități P.S. Arhiereu Dr. Veniamin Pocitan Ploeștenu – Vicar Patriarhal, organizatorul corpului preoților militari participanți la al II-lea Război Mondial, care s-a născut și a crescut aici fiind fiu al satului Ciumași, dar și donatorul terenului pe care se află astăzi biserica.

În final, părintele paroh a mulțumit părintelui protopop, preoților și credincioșilor prezenți la această seară duhovnicească, mărturisind că dăruirea preoților care au slujit în această comunitate și a ctitorilor reprezintă un model de urmat pentru fiecare dintre noi.