Seri de priveghere la căpătâiul Teodorei

02 Octombrie 2019

Duminică, 29 septembrie, după o perioadă îndelungată de suferință, Dumnezeu a chemat-o la ceruri pe Teodora, fiica cea mai mare a părintelui Florin Stamate de la Parohia Șesuri, Protopopiatul Moinești. Astfel, trupul plăpând al Teodorei a fost depus în biserica parohiei.

Din acel moment, au urmat rugăciuni neîncetate la căpătâiul ei, iar în fiecare seara de la ora 18.00, a fost săvârșită slujba stâlpilor, de către părintele protoiereu Costel Mareș, alături de un sobor de preoți din Protopopiatul Moinești, și nu numai. În permanență, alături de familia greu încercată, s-au aflat numeroși oameni, ce au cunoscut-o sau care au auzit de „povestea ei”, dar și colegii ei de școală, precum și colegii din Corul Resurrectio, alături de care îi plăcea să cânte „cu glasul ei de înger” după cum relata coordonatoarea grupului, prof. Gabriela Biea.

Părintele protoireu a adresat familiei îndoliate mesajul de mângăiere al Înaltpreasfințitului Arhiepscop Ioachim: „În aceste momente de întristare rugăm pe milostivul Dumnezeu să dea putere familiei îndoliate, părintelui Florin şi doamnei preotese Ecaterina, iar sufletul roabei Sale Teodora, să-l odihnească în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.”

În fiecare din aceste seri de priveghere, după slujba stâlpilor, părintele protoiereu Costel Mareș și părintele Gheorghe Aniculoaie, duhovnicul Teodorei, au ținut să transmită cuvinte de întărire în aceste clipe dificile, încercând să ofere răspunsuri la atâtea și atâtea întrebări ce ni le punem cu toții.

„Vestea plecării ei din această viață ne-a întristat pe fiecare dintre noi. Deși știam că starea de sănătate nu este bună, am sperat cu toții într-o minune ca ea să se vindece, însă Teodora se gândea și ea la o minune, însă dintr-o altă perspectivă. Ea spunea într-unul dintre multele dialoguri avute cu tatăl ei, că suferința ei este o binecuvântare de la Dumnezeu, și că este bucuroasă pentru această suferință, oricât de paradoxal ar suna acest lucru. Iar la întrebarea tatălui, de ce crede ea acest lucru, Teodora a răspuns că Dumnezeu, în marea Sa iubire, a ferit-o de atâtea ispite și încercări. Suferința Teodorei este o suferință martirică, iar prin acești martiri ai suferinței, cum a fost și Teodora, Dumnezeu dorește să ne arate ceea ce este important în viața noastră.” Pr. Protopop Costel Mareș

Părintele Gheorghe Aniculoaie, duhovnicul Teodorei, a relatat celor prezenți o parte din răspunsurile la multele întrebări pe care ni le punem în astfel de situații, răspunsuri pe care însăși Teodora le-a oferit. „Teodora era profundă în trăirea ei, în suferința ei. Ceea ce noi vedeam un chin al unei tinere, pentru ea era bucurie. A avut momente grele, dureri cumplite prin care a trecut numai cu ajutorul lui Dumnezeu. Dumnezeu a ales-o pe Teodora, pentru că suferința ei este suferința unui mucenic.”

La rândul său, părintele Florin Stamate a transmis mulțumirile Teodorei Înaltpreasfințitului Arhiepscop Ioachim pentru rugăciunile și eforturile depuse pentru alinarea suferinței ei, a mulțumit tuturor celor care i-au sprijinit în toată această perioadă de suferință, asigurându-i pe toți că Teodora va încerca, de acolo de sus, să le mulțumească tuturor prin rugăciune.

În final, părintele Florin a prezentat programul slujbelor de pomenire și înmormântare pentru Teodora.

Miercuri, 2 Octombrie:

  • ora 9.00 - Sfânta Liturghie - Biserica Șesuri
  • ora 11.00 - slujba stalpilor - Biserica Șesuri
  • după pomenire - plecarea la Mănăstirea de maici Paltin - Petru Vodă - Neamț - în jurul prânzului
  • ora 20.00 - Mănăstirea de maici Paltin - Petru Vodă - slujba de priveghere

Joi, 3 Octombrie:

  • ora 8.00 - Sfânta Liturghie - Mănăstirea Paltin - Petru Vodă
  • ora 11.00 - slujba înmormântării

Veșnică ei pomenire!

(Pr. Cristian-Ioan Balaban)