Seminarii gratuite de tehnologia informației, pentru romașcani

Romașcanii vor beneficia, în perioada următoare, de seminarii gratuite de introducere în lumea tehnologiei informației, grație unei inițiative care se va materializa cu sprijinul Fundației „Episcop Melchisedec” din Roman. Cursurile vor avea loc sediul Fundației „Episcop Melchisedec”, de pe strada Alexandru cel Bun, nr. 4, lângă Catedrala arhiepiscopală, și vor fi susținute de profesorul romașcan Constantin Costescu.

„În cadrul proiectului «Învățam, experimentăm, gândim» Fundația «Episcop Melchisedec» organizează atât cursuri de informatică pentru toate nivelurile de performanță ce se adresează, deopotrivă, atât copiilor și tinerilor, precum și adulților și persoanelor în vârstă, cât și aceste seminarii gratuite, astfel încât aceștia să poate înțelege fiecare noțiune ce ține de tehnologia informației și să poată utiliza cu ușurință echipamentele moderne de tehnică de calcul”, afirmă profesorul Constantin Costescu.

Persoanele care doresc se pot înscrie gratuit la secretariatul Fundației „Episcop Melchisedec” - Roman, la adresa mai sus menționată sau la numărul de telefon 0786.488.494.

Fundaţia „Episcop Melchisedec” s-a înfiinţat în anul 1892, conform dorinţei testamentare a Episcopului Melchisedec Ştefănescu. După perioada comunistă, în 1990 Fundația a fost reînființată, în scopul continuării realizării dorinţelor testamentare ale Episcopului Melchisedec Ștefănescu. Fundația „Episcop Melchisedec” completează activităţile Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului printr-o reorganizare complexă a activităţilor sectorului social-filantropic şi sectorului cultural. Fundația a beneficiat de două ample proiecte cu finanţare europeană, prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa 3.2, astfel că, începând din luna mai 2012 şi până în prezent, în cele trei cădiri reabilitate funcţionează Centrul de zi „Episcop Melchisedec” pentru copii aflați în situație de risc, Centrul social multifuncţional „Episcop Melchisedec”, Grădinița cu program prelungit „Episcop Melchisedec” și urmează să-și înceapă cursurile Școala primară „Mușatinii”. Echipa de conducere a Fundației beneficiază de consilierea Înaltpresfințitului Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, în calitatea sa de președinte onorific, cu privire la întreaga activitate social-filantopică, educativă și medicală desfăşurată. Întregul ansamblu al Fundaţiei „Episcop Melchisedec” este declarat monument istoric.

Pasionat al matematicii, Constantin Costescu, în vârstă de 48 de ani, este cunoscut romașcanilor mai ales prin faptul că a fost primul care, la finalul anilor ’90, a adus Internetul în municipiul Roman. Absolvent al Liceului Industrial nr. 3 din Roman (actualul Colegiu Tehnic „Petru Poni”), a urmat apoi cursurile Universității Transilvania din Brașov, Facultatea de inginerie, și ale Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, Facultatea de matematică-fizică. În prezent profesorul Costescu este implicat în activitatea de cercetare în domeniul inteligenței artificiale și a modelării matematice și lucrează la realizarea unui prototip care va revoluționa modul de tratament al afecțiunilor neurologice, invenție cu care a câștigat Premiul special Euroinvent 2016.