Ședință preoțească trimestrială în Protopopiatul Roman

12 Iunie 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 12 iunie, în Protopopiatul Roman a fost organizată ședința trimestrială a personalului clerical și neclerical sub directa purtare de grijă a părintelui protopop Dragoș Munteanu.

 

Marți, 12 iunie, la biserica romașcană închinată Sfântului Mare Muncenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir a fost organizată întâlnirea trimestrială a personalului clerical și neclerical din Protopopiatul Roman.

Întâlnirea a debutat cu prezentarea de către părintele protopop Dragoș Munteanu a temelor aflate în dezbatere pe ordinea de zi, apoi, părintele consilier Valentin Băltoi, delegatul Centrului eparhial la acest eveniment, a transmis binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioahim și purtarea sa de grijă adresate tuturor celor prezenți.

Apoi, părintele Roșu Tiberiu de la Parohia Stejaru, Protopopiatul Roman, a asusținut conferința cu tema „Implicarea Bisericii Ortodoxe Române în evenimentele istorice din anul 2018”, aflată în planul cadru al tematicii conferințelor închinate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anului comemorativ al Marii Uniri de la 1918.

După dezbaterile ce au urmat susținerii conferinței, părintele protopop a adus la cunoștință preoților prezenți proiectul social-cultural-educațional „Stănița-simbol al etnografiei poporului român”, ce va fi implementat în parohiile din Protopopiatul Roman în perioada 15 iunie-18 iulie.

Acest proiect gândit într-un mod unitar pentru toate parohiile implicate, este structurat pe trei secțiuni: portul popular și semnificația motivelor tradiționale prezente pe articolele vestimantare tradiționale; Atelier de heraldică și conceperea steagului școlii de vară specific fiecărei parohii participante; concurs de toacă. Proiectul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani. Punctul culminant al acestei activități din perioada vacanței de vară va fi concursul școlilor de vară implicate în proiect și premierea câștigătorilor, organizate în data de 19 iulie la Muzeul etnografic „Casa Vlădicăi” din localitatea nemțeană Stănița, în contextul manifestărilor dedicate Zilelor Comunei Stănița.

Tot în cadrul acestei întâlniri au fost aduse la cunștința preoților diferite aspecte referitoare la implementarea proiectelor eparhiale „Cateheze în parohii” și „Monografii virtuale”, precum și necesitatea dinamizării activităților din cadrul celor zece cercuri pastorale din protopopiat.

În partea a doua a întâlnirii, toți cei prezenți au efectuat vizita medicală anuală, cu asistența abilitată și implicarea medicilor specializați în Medicina muncii.

La final, părintele protopop Dragoș Munteanu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare și purtare de grijă, părintelui consilier pentru precizările făcute în cadrul dezbaterilor, preoților pentru prezență și implicare, precum și părintelui Strat Vasile de la Parohia „Sf. M.Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir” pentru găzduire.