Ședință preoțească administrativă în Protopopiatul Onești

02 Noiembrie 2023

Preoții din Protoieria Onești s-au întâlnit joi, 2 noiembrie, în ședință administrativă lunară la sediul protoieriei. Ședința a fost prezidată de părintele Daniel Alexandru Zamfir, consilier eparhial, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în prezența părintelui protopop Ioan Bârgăoanu.

Acesta a trasmis părinților prezenți binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, exprimându-și admirația personală față de lucrarea pastoral-misionară și social-filantropică ce se desfășoară în zona Municipiului Onești, cu accent pe catehizarea tinerilor, prin multitudinea activităților în care aceștia sunt antrenați, în mod special prin Asociația Tinerilor Ortodocși Români, precum și pe asistența socială ce se desfășoară, în mod special prin proiectele „Masa Bucuriei” și „Prânzul Ștefanian”.

De asemenea, părintele consilier a făcut precizări punctuale despre modul în care preoții trebuie să organizeze pelerinajele religioase și despre modul de funcționare a asociațiilor ce există în cadrul parohiilor și care au un rol social – filantropic, răspunzând tuturor întrebărilor adresate de părinții prezenți.

În cadrul ședinței, părintele secretar Petru Pavăl a prezentat succint cele mai importante evenimente și proiecte ce se doresc a fi realizate în cursul anului următor. Astfel, pe data de 15 ianuarie 2024, dată ce marchează ziua nașterii poetului național Mihai Eminescu, va avea loc Sinaxa preoților din Protoieria Onești, cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la care se vor anunța și două pelerinaje de suflet la care sunt invitați să participe părinții și enoriașii lor: pe data de 16 mai la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, cu ocazia zilelor dedicate marelui ierarh cărturar Melchisedec Ștefănescu și în perioada 11-14 iulie la București, cu închinare la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, invitați fiind în mod special enoriașii parohiilor care au primit ca binecuvântare veșminte ce au acoperit sfintele moaște ale Sfântului Dimitrie.

Un alt proiect propus pentru anul viitor constă în lansarea unui volum omagial, cu ocazia împlinirii de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în data de 21 mai, a 70 de ani de viață, volum care să cuprindă gânduri ale părinților din protopopiat, așternute pe foaie în scris de mână. Un al treilea eveniment propus pentru anul viitor constă în sfințirea altarului catedralei cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, din Onești.

Prezent la ședință, domnul Gelu Marcu, director al Serviciului Fiscal Municipal Oneşti, în calitatea sa de expert contabil, a prezentat ultimele noutăți în materie de legislație fiscală care au impact asupra vieții entităților de cult. În mod special, domnul director a explicat modificările fiscale și bugetare, ce vor intra în vigoare începând cu data de 11 noiembrie 2023, aduse de Legea nr. 296/2023, ce prevede modificarea regulilor care trebuie respectate atunci când se fac diverse tranzacții, reguli stabilite prin Legea 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare.

La sfârșitul întâlnirii, după ce părintele protoiereu a mulțumit părinților care au luat cuvântul pentru a exprima anumite impresii din viața pastorală și după ce părintele consilier a exprimat un gând de mulțumire pentru activitatea pe care părinții din zona Oneștiului o desfășoară în parohiile pe care le păstoresc, au fost felicitați părinții ce și-au serbat de curând ziua nașterii, precum și cei aflați în prag de pensionare.

 

(Preot Florin Robert Blănaru)