Ședință lunară a preoților din Protoieria Onești

12 Iunie 2018

Marți, 12 iunie a.c. la sediul Protoieriei Onești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, s-a organizat ședința administrativă lunară a preoților din protopopiat, moderată de părintele Protopop Ioan Bârgăoanu.

Din partea Centrului Eparhial a fost prezent părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul biroului de Catehizare al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și a prezentat câteva din proiectele și activitățile ce urmează a se desfășura în Protopopiatul Onești, printre care continuarea proiectului cultural-catehetic tip „Școala de vară din tinda parohiilor", Proiectul eparhial „Cateheze în parohii” (prin programul: Ca toți să fie una în Hristos Domnul), proiectul eparhial „Monografii Virtuale”, precum și un nou proiect al tinerilor din cadrul ATOR Onești ce va purta denumirea „Tânărul oneștean”.
Tot în cadrul acestei întâlniri, în calitate de invitat a participat și Marius Oprea, expert în arheologie, fost director al Institutului de Investigate a Crimelor Comunismului. Domnia sa se află în zona Oneștiului, mai exact în orașul Târgu Ocna, unde împreună cu o echipă de experți execută săpături pentru găsirea celor 71 de deținuți politic consemnați în arhive ca fiind îngropați în această zonă.
Ca o introducere în această temă, arheologul a făcut o amplă prezentare, prin derularea unui film, a acțiunilor desfășurate până în prezent în mai multe zone ale țării. În privința săpăturilor din zona noastră, având sprijinul preoților din zonă, în special a părintelui Cristian Mazilu de la Parohia Poieni, până în prezent au fost găsite oseminte aparținând unui număr de 12 deținuți din timpul comunismului.
Munca echipei de experți arheologi este apreciată de Biserică, fiecărui trup deshumat, înainte de orice altă procedură, fiindu-i săvârșită o slujbă de pomenire. În acest mod, fiecare martir al închisorilor sau orice altă victimă a regimului comunist are parte de o rânduială creștinească a înmormântării, de o lumânare aprinsă la căpătâi și de o pomenire după cuviință.
La finalul întâlnirii, părintele Protopop Ioan Bârgăoanu a adăugat câteva precizări administrative și a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare și purtare de grijă, părintelui inspector pentru precizările făcute în cadrul întâlnirii, domnului Marius Oprea pentru inedita intervenție, precum și preoților pentru prezență și implicare.

pr. Alexandru Pânzaru