Ședință de lucru în Protoieria Bacău pentru implementarea strategiei Pro Vita

Marți, 28 septembrie 2021, la sediul Protoieriei Bacău a avut loc o întâlnire menită să pună bazele unui grup de acțiune Pro Vita ce va sprijini mamele tinere, adolescenții și familiile aflate în diferite situații de risc. Pentru a oferi din tainele acestei activități preoților participanți, părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche a invitat pe părintele consilier Radu Brânză, coordonator al Departamentului Pro Vita din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

Părintele consilier a avut ocazia ca prin intermediul acestei întâlniri să împărtășească celor prezenți din experiența sfinției sale și a întregii echipe în acest domeniu de mai bine de zece ani. Au fost prezentate preoților prezenți numeroase activități care pot servi ca model și pentru inițiativele care se vor desfășura în Protoieria Bacău: „O zi regină, Bucurie în familie, Pizza pentru fapte bune” sau metodele prin care au reușit să susțină tinerii (tabere, burse școlare etc.) sau familiile prin repararea caselor sau construirea de noi anexe. Toate aceste realizări, spune părintele, se bazează pe multa rugăciune, binecuvântare, dar și pe echipa și dorința acesteia sinceră de a ajuta acest segment de beneficiari.

Părintele a explicat faptul că această tematică Pro Vita este cel mai sensibil și mai fierbinte subiect al momentului în ceea ce privește pastorația credincioșilor atât din mediul urban cât și din rural. Astfel, preoții au luat cunoștință despre multiplele inițiative ce pot fi desfășurate sub această egidă și despre necesitatea alcătuirii unei strategii necesare bunei organizări a departamentului Pro Vita din cadrul Protoieriei Bacău.

În urma întâlnirii, preoții prezenți au identificat ca primă direcție de acțiune ideea de sprijinire a conceptului de familie tradițională,  s-a concluzionat faptul că este nevoie de alcătuirea unei echipe de preoți care îmbrățișează această problematică, a reieșit nevoia participării în cadrul unei serii de cursuri specializate în vederea implementării de proiecte în parohii, ca răspuns la provocările legate de acest subiect și s-a consimțit pentru implicarea preoților și a profesorilor de religie.

Această întâlnire vine și în urma unei dorințe de a sprijini inițiativele Pro Vita existente în Protoieria Bacău prin proiectele precum „Vrei să fii bun, de Crăciun?” care a oferit bucurie unui număr de 2500 de copii ce au primit daruri, „Darul tău de Paște, bucurie-n suflet naște”care de asemenea a însumat 1500 de beneficiari ce au primit alimente, haine, jucării și consiliere din partea preoților. Tot în cadrul acestor acțiuni au fost desfășurate și cele 5 tabere din vara aceasta la Poiana Sărată acolo unde 200 de copii au avut parte de experiențe frumoase, ateliere, educație nonformală și formare duhovnicească timp de câteva zile.

Scopul acestui grup de lucru este susținerea pe termen lung a categoriilor de beneficiari și elaborarea de noi proiecte menite să vină în ajutorul mamelor și a familiilor care traversează perioade dificile în viața lor urmând a fi organizate grupuri de suport pentru mamele care sunt victime ale violenței domestice.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu